Економіка України
Подобається

Скільки будуть коштувати авто, якщо скасують розмитнення

14/09/2016
Скільки будуть коштувати авто, якщо скасують розмитнення

Після скасування спецмита на імпорт легкових автомобілів, прийшла пора відзначити розмитнення при імпорті авто.

Після скасування спецмита на імпорт легкових автомобілів, прийшла пора відзначити розмитнення при імпорті авто.Такої думки дотримуються автолюбителі, які підписали відповідну петицію до президента. Але чи згодна з ними влада, ми дізнаємося після того, як уряд розгляне звернення, передає Корупція.Маркет

З чого складається розмитненняРеагуючи на петицію, Петро Порошенко пояснив, що в розмитнення входять ввізне мито, акцизний податок, податок на додану вартість, додатковий імпортний збір, а також спеціальне мито при ввезенні на митну територію України нового транспортного засобу. Останню складову, під тиском Всесвітньої торгової організації, скасували. Відповідно легковики з об’ємом бензинового двигуна 1-1,5 л повинні подешевшати на 2,15%, а з об’ємом двигуна 1,5-2,2 л – на 4,32%.

– Крім того, уряд планує припинення з 1 січня 2016 справляння додаткового імпортного збору (тимчасова мито становить 5%, і була введена в лютому 2015 р., – Ред.), – повідомив Порошенко.Тобто вимоги українців вже готові задовольнити частково. Але на остаточну вартість нового імпортного авто додатковий імпортний збір впливає не так істотно, як інші складові розмитнення. Туди входять:- 10% імпортного мита для більшості авто;- від 0,06 до 2,21 євро за 1 кубічний сантиметр об’єму двигуна акцизного збору;- 20% ПДВ.Ціна питанняПродажі авто в Україні в січні-серпні 2015 року впали на 63% порівняно з тим же періодом 2014 року. Наша країна, до речі, сьома країна в Європі за чисельністю населення, за сім місяців купила трохи більше 26 тис. нових автомобілів. Для порівняння, стільки продавали за один місяць у Польщі в минулому році. Український показник був би ще гіршим, якби не закупівлі Toyota для потреб поліції.

На цьому убогому ринку лідер з продажу – вітчизняний ЗАЗ, якому все розмитнення дарма. Далі в списку найбільш популярних автовиробників, за даними Асоціації автовиробників України, йдуть авто марки Toyota, Renault, Nissan.

Зараз вартість моделі Corolla з бензиновим двигуном об’ємом 1,33 л від японського концерну Toyota, становить від 366,9 тис. грн., тобто 15,2 тис. євро. Без спеціального імпортного збору та імпортного мита, авто вже коштувало б менше на 55 тис. грн (на 2,3 тис. євро). У тому випадку, якщо мова йде про нове авто для салону, акцизний збір збив би 2 тис. грн від ціни (на 83,8 євро). Але якщо автомобіль експлуатували до п’яти років – розмір економії був би набагато істотнішим – 43,8 тис. грн (1,8 тис. грн).

Розраховувати на скасування ПДВ не доводиться, тим більше, що в цьому випадку і без того діє певна пільга. Повернути ПДВ можна в тому випадку, якщо ви купуєте за кордоном авто у юрособи. Але в будь-якому випадку економія при скасування спеціального імпортного збору та скасування акцизу економія при покупці японської машини з 1,33 л бензиновим двигуном становила б від 57 до 98,8 тис. грн. То є від 15% до 27% від нинішньої вартості.Але адже скасування розмитнення це ще й економія часу. В автосалонах роботу з митницею беруть на себе. Але купуючи авто за кордоном і розмитнюючи його самостійно, власнику доводиться пройти кілька кіл пекла. Туди входять: Товарна наменклатура зовнішньоекономічної діяльності, визначення митної вартості, валютний контроль, контроль платежу, перевірка авто. При цьому остаточну ціну розмитнення покупець імпортного авто дізнається вже за фактом його проходження.Шанси на скасуванняВраховуючи мізерний бюджет, ймовірність скасування розмитнення вкрай низька. Крім того, є нюанс, пов’язаний з назвою петиції, яку президент взяв на розгляд – “Скасування акцизу на імпорт автомобілів”. 

Таке формулювання не передбачає відмову від імпортного мита в розмірі 10% від вартості авто. А ось у випадку з акцизами можливі напівзаходи – наприклад їх зниження. Тим більше, що з 1 січня вступають в силу нові вимоги до стандартів імпортних авто. Замість “Євро-4”, “Євро-5”, тобто ввозити доведеться або імпортні авто не старше п’яти років, або переобладнувати їх двигун.Будь жорсткі стандарти позначається на ринку. В Україні він і так падає, так що крок назустріч необхідний. Але чи буде він впевненим – із скасуванням мита, або непереконливим – з мінімальним зниженням акцизів, скаже уряд. Але проект бюджету на 2016 рік складено з урахуванням діючих ставок.


                         



Коментарі