Економіка України
Подобається

Нововведення: Паспорти в Україні тепер будуть видавати з 14 років

14/09/2016
Нововведення: Паспорти в Україні тепер будуть видавати з 14 років

Минулого тижня Верховна Рада прийняла Закон «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус». Відповідно до цього закону в країні почнеться масова видача паспортів нового зразка. Замість звичних для нас книжечок з'являться пластикові ID-карти.

Передає Корупція.маркет, що такі документи передбачені вже існуючим в Україні законодавством, і їх оформлення почалося ще в січні нинішнього року. Однак до сих пір вони видавалися тільки громадянам, які отримують паспорт вперше, в зв'язку з досягненням 16-річного віку. Коли закон набуде чинності (після 1 жовтня цього року), стане можливою заміна паспортів старого зразка на нові для всіх громадян України.

Втім, це не означає, що всі люди в обов'язковому порядку повинні вишикуватися в черзі до паспортним столам. Заміна добровільна. Ті, хто віддасть перевагу користуватися паперовим паспортом, будуть мати таку можливість.
 

Відомості про сімейний стан в паспорт не внесуть

Новий паспорт являє собою пластикову карту, на поверхню якої наноситься малюнок власника і коротка текстова інформація про нього: ім'я, дата народження, громадянство і термін дії документа. Основні дані будуть зберігатися на вбудований в карту мікрочіп. На нього, крім відомостей, зазначених на поверхні картки, запишуть інформацію про місце реєстрації громадянина, його фотографію, а також оцифровані відбитки пальців. Останні-тільки за згодою власника документа. Однак тим громадянам, хто буде отримувати закордонні паспорти, доведеться здати відбитки пальців в обов'язковому порядку.

Відомості про сімейний стан (звичного штампа про вступ в шлюб або розлучення) в паспорті не буде. Ця інформація завжди була зайвою, оскільки навіть в Радянському Союзі, де штамп справно ставили, паспорт не вважався документом, що підтверджують вступ громадянина в шлюб. Цю роль виконувало тільки свідоцтво про шлюб. Після здобуття Україною незалежності штамп за інерцією перекочував у вітчизняний паспорт. Але тепер від цього анахронізму відмовляються.

Мікрочіп, вбудований в картку, має досить великий обсяг пам'яті, що дозволяє зберігати багато додаткової інформації. Це відкриває нові можливості його використання. Зокрема, якщо буде прийнята відповідна законодавча база, в паспорт можуть заноситися відомості з медичної картки громадянина, дані про належних йому соціальні пільги і так далі. У перспективі це полегшить українцям спілкування з державними установами.

Для читання даних, поміщених на чіпі, будуть потрібні спеціальні пристрої. Втім, не надто складні і дорогі. З такою функцією можуть справлятися навіть деякі моделі смартфонів. Однак на перших порах, поки всі зацікавлені установи не обзаведуться потрібними приладами, громадянам видаватимуть паперові довідки зі звичним штампом про місце реєстрації.

Природно, деякі люди побоюються: чи можуть даних з чіпа бути зіскановані без згоди власника паспорта? Розробники документа запевняють, що це неможливо. Прилад зчитує інформацію з чіпа лише в тому випадку, якщо одночасно сканує особливу смугу знаків на поверхні картки (така є і на першій сторінці закордонного паперового паспорта). Так що зісканувати дані можна буде, тільки якщо власник паспорта сам його для цього надасть.
Крім того, електронний чіп має відкриту і закриту зони. Звичайні сканери зможуть прочитувати відкриту, де вказана практично та ж інформація, що і на поверхні паспорта (ім'я, рік народження, місце реєстрації, фотографія). Додаткові ж дані (зокрема, відбитки пальців) будуть знаходитися в закритій зоні, доступ до якої можна отримати
лише за допомогою спеціального обладнання.

Маючи електронний підпис, можна дистанційно підписувати юридичні документи, голосувати і отримувати державні адмінпослуги
На відміну від нинішньої книжечки новий паспорт громадянина України не буде безстроковим. Його видадуть на десять років, після чого документ потрібно міняти. Причому відповідно до закону перший в житті паспорт оформляється безкоштовно. За всі наступні доведеться платити. Точний розмір цієї плати поки невідомий.

Ще одне істотне нововведення: перший паспорт громадянина України буде отримувати не в 16, а в 14 років.

Одночасно з введенням нової форми паспорта почнеться створення Єдиного державного демографічного реєстру, в який будуть занесені дані про всіх громадян України, а також про видаваних їм документах. Формування такого реєстру є однією з умов надання нашій країні безвізового режиму, оскільки допоможе більш точно ідентифікувати людей.

«Чому введення внутрігражданскіх паспортів нового типу впливає на рішення ЄС? – Написав на своїй сторінці в "Фейсбуці" міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. – Тому що ця система дозволить належним чином формувати Єдиний державний демографічний реєстр, в якому вся інформація про видані громадянину документах буде зведена в загальну базу даних для повної ідентифікації особи, оформлення, видачі, обміну, визнання недійсним та знищення документа, що посвідчує особу, реєстрації місця проживання або місця перебування.
До сьогоднішнього дня можна було використовувати неузгодженість баз даних по внутрішнім (на паперових носіях) і закордонним (електронних) паспортів кримінальним чином, наприклад, закордонний паспорт по оформляти вкраденому внутрішньому тощо … »

Ще однією перевагою нового паспорта Арсен Аваков вважає те, що він набагато краще паперового захищений від підробки та несанкціонованого використання. Таким чином, це суттєво знизить ймовірність багатьох поширених нині злочинів, наприклад, оформлення кредитів на крадені паспорти.

Оскільки масова заміна паспортів – досить трудомістка операція, законодавці подбали і тому, щоб розширити мережу установ, які зможуть займатися їх видачею.

«Тепер оформляти і видавати внутрігражданскіе і закордонного паспорта будуть і ЦНАП (центри надання адміністративних послуг), та відділення Державної міграційної служби, що дозволить охопити більшу кількість громадян, зменшить черги та, відповідно, прибере корупційну годівницю. Міграційна служба в обох випадках стає бек-офісом – за нею залишається віддалене підтвердження інформації в єдиному реєстрі », – написав Аваков Арсен.

У нових паспортах є ще одне революційне нововведення. Кожен з них буде містити цифровий підпис власника. Це дозволить значно розширити сферу використання документів. Зокрема, за допомогою електронного підпису громадяни зможуть дистанційно підписувати договори та інші юридичні документи, голосувати, отримувати різні державні адміністративні послуги. І хто знає, які ще можливості найближчим часом запропонує технічний прогрес власникам сучасних документів.


                         



Коментарі