Економіка України
Подобається

Експерт назвала страшну правду бідності українців

05/09/2016
Експерт назвала страшну правду бідності українців

Третина жителів України можна назвати бідними, згідно з міжнародними стандартами. Про це в інтерв'ю розповіла директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи Національної академії наук Елла Лібанова. передає Корупція.Маркет

"Думаю, що в цілому приблизно третина всіх українців – бідні", – сказала вона.

"В цілому методика вимірювання бідності в Україні відповідає міжнародним стандартам. Оцінюють бідність до суб'єктивних критеріїв (скажімо, сім'ї не вистачає грошей ні на що, крім їжі, або люди самі себе вважають бідними) і з об'єктивних (рівень споживання / доходів / витрат нижче якої -то частини середнього споживання / доходів / витрат, або нижче прожиткового мінімуму, або сім'я не має доступу до базових соціальних послуг) ", – пояснила вона.

"Доходи ледь забезпечують потреби в їжі 51% населення, бідними себе вважають 76% українців, доходи нижче офіційно встановленого прожиткового мінімуму мають 6% населення, нижче т. Н. Розрахункового прожиткового мінімуму (його розраховує Міністерство соціальної політики) – 52%, витрачають менше 75% середнього рівня 23% ", – інформує експерт.

"З'явилася абсолютно нова категорія бідних: це вимушені переселенці, що мали роботу, житло, можливо, машину, дачу і т. П. І відразу все втратили, змушені переїхати в інші міста (або села), де їх якось тимчасово розселили. їхали майже все, що називається, з ручною поклажею. Мої колеги з донецьких інститутів Академії наук приїхали до Києва в літньому одязі. адже це тільки здається, що у нас нічого немає. Будь-яка сім'я має холодильник, телевізор, диван, ліжко, якісь каструлі, тарілки і чашкі.Уехавшіе з Донецької та Луганської областей все це змушені купувати. Більшість цих людей, звичайно, бідні. Скільки їх? За даними соціальних служб, 1,7 млн ​​чол. Мені все-таки здається, що близько 1 млн " , – заявила Лібанова.

"На відміну від розвинених країн, в Україні поширена бідність серед працюючих, причому не тільки серед некваліфікованих або працюють неповний робочий день, а серед лікарів, вчителів, науковців, т. Е. Бідність характерна для працюючих людей з високим рівнем освіти. По-друге , воістину нездоланним бар'єром є народження другої дитини, не кажу вже про багатодітні родини ", – додала вона.

Нагадаємо, раніше Міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що проблему бідності в Україні можна вирішити за рахунок тіньової економіки.


                         



Коментарі