Дизайн
Подобається

20 речей з минулого, дивлячись на які складно зрозуміти, що це таке (фото)

23/08/2016
20 речей з минулого, дивлячись на які складно зрозуміти, що це таке (фото)

У сучасному світі регулярно створюється щось нове, новомодні гаджети витісняють застарілі аналоги, а дивлячись на деякі речі з минулого, про які вже всі забули, практично неможливо зрозуміти для чого вони застосовувалися.

Багато з цих предметів перетворилися в щось нове, в той час як інші речі забули, оскільки вони стали непотрібними сучасній людині. У будь-якому випадку дуже цікаво і пізнавально поглянути на речі наших предків і дізнатися для чого ж вони застосовувалися, передає Корупція Маркет.

Костюм для полювання на ведмедя

20152312150636 (1)

Ця дивна конструкція, що перетворює людину на подобу риби-кулі, – костюм сибірського мисливця на ведмедів або сміливця, який бере участь в боротьбі з ведмедем. Для полювання поодинці така «кольчуга», звичайно, була важкувата: складно уявити, що в цьому вбранні людина могла б вільно пересуватися і вже тим більше швидко бігати. Але коли такої необхідності не було (наприклад, на боях або коли на полювання ходили групою), костюм добре захищав від ведмежих укусів і ударів лапою.

Бельгійський варіант порохового тестера

20152312150637

Найраніший апарат для перевірки сили рушничного пороху з тих, про який є запис, був винайдений Берном в 1578 році. Це невеликий циліндр з міцно прилягає кришкою на петлі. Порох вибухав всередині і кут, на який кришка піднімалася, як вважалося, вказував силу пороху.

Пляшечка з нюхальними солями

20152312150637_0

Як добре відомо з літератури XIX століття, пані тих часів щохвилини непритомніли. Однак найчастіше причиною непритомності був аж ніяк не надлишок почуттів, а надто тісні корсети, випаровування від шпалер (часто в складі фарби містився миш'як або свинець, що призводило до отруєнь) або просто жахливі запахи на вулицях міст, що не знали каналізації. Тому пані носили з собою пляшечки з нюхальний солями або ж невелику пляшечку, в якій знаходилася ватка, змочена в оцті або нашатирі. При першому ж відчутті нездужання належало відкрити кришечку і зробити вдих.

Поштова скринька

20152312150638
Застосовувати поштові скриньки для обміну листами стали моряки в XVI столітті. Морський шлях з Європи до Індії був довгим і небезпечним, і таким чином мореплавці повідомляли довіреною адресатам про кількість людей на судні, напрямку і мети подорожі. Мис Доброї Надії біля південного краю Африки став місцем обміну листами. Послання поміщали в ящики і ховали в обумовлених місцях, маскуючи їх під камені для того, щоб сторонній не міг знайти записки. Пропливають повз кораблі заходили в бухту і забирали записи зі схованки, залишаючи натомість свої.

Жетони для отримання послуг в борделях Дикого Заходу

 20152312150639

Такими жетонами розплачувалися в борделях за пікантні послуги в XIX столітті в США. Використання жетонів було зручним для власників закладів – це зводило до мінімуму можливість жінок залишити собі побільше грошей і розкрутити клієнта в процесі. Це різновид кредитної картки Карби про взятий в борг товар одночасно робилися на обох палицях. Одну зберігав покупець, іншу – продавець, що виключало шахрайство. Коли борг погашався, палиці знищували.

Ганебна флейта, або шандфлёте

20152312150640_0

Використовувалася в Німеччині в XVI-XVII століттях для публічного приниження поганих музикантів, а також в якості покарання за незначне порушення законів: наклеп, лихослів'я, єресь і богохульство. Свою назву «інструмент» отримав за вид, що нагадує флейту. Виготовляли шандфлёте з різних порід фруктових дерев. Металеве кільце надягалось на шию, пальці вставлялися в затискачі. Чим важче вина, тим сильніше стискали планки. Покарання посилювалося тим, що нещасного виставляли біля ганебного стовпа перед глумящейся натовпом. Виглядало все так, ніби нещасний грає на флейті, а больові відчуття, які він відчував, викликали сміх і захоплення публіки. Іноді катування могла тривати кілька днів.

Набір мисливця на вампірів

20152312150642

Вселяє страх валізу виглядає так, ніби його вилучили у маніяка або забрали на пам'ять зі зйомок чергового голлівудського фільму про вампірів. Але насправді такий набір – НЕ бутафорія і не аксесуар на Хелловін, а цілком реальна річ з життя наших предків.

Ловець сліз 

20152312150642_0

Невеликий посудину з вузьким горлечком, зроблений так, щоб можна було притискати його прямо до куточка ока. Його призначення – збір сліз, а історія налічує понад три тисячоліття. Судини для сліз були популярні, наприклад, в Персії: чоловіки, які поверталися після бою додому, першим ділом перевіряли слізні бутлі своїх дружин, щоб визначити, чи сильно вони нудьгували.

Перстень-захисник

20152312150643

У Вікторіанську епоху, коли якість і кількість освітлення на вулицях великих міст залишало бажати кращого, злочини на вулицях були звичайною справою. Тому для забезпечення своєї безпеки вікторіанці придумували різноманітні пристрої. За допомогою двох маленьких кнопок в персні відкидалися гострі леза – і перевага в вуличній боротьбі тут же опинявся на боці його власника. Мортсейф Мортсейфамі називали сталеві або чавунні решітки-ковпаки, які надягали на труни. На початку XIX століття з розвитком медицини і анатомії в Англії і Шотландії виникла велика потреба в трупах для препарування. Але в богобоязливим вікторіанському суспільстві панувала стійка неприязнь до поховань не за правилами: навіть кремація була зустрінута як щось зовсім жахливе, сатанинське і жахливе.

«Заводна канарка» або механічний імітатор співу птахів

20152312150643_0

Наприкінці XIX століття виробляти механічні шкатулки з голосами птахів почав Блез Бонто, а потім його справу продовжили син Шарль і онук Люсьєн, удосконалювали механізм уже в XX столітті – їх виробництво працювало аж до 1950-х років .

Пастка для бліх

20152312150644

Всередину закручується блохоловок в якості приманки клали невеликий шматочок тканини, просочений медом, кров'ю, смолою або запашними речовинами. Заповзаючи усередину комаха прилипала до приманки. Блохоловки носили під перуками і всередині жіночих зачісок, під одягом і на шиї, немов підвіску, а також ставили в спальні біля ліжка. Виловлювання бліх було справою повсякденною і в якійсь мірі навіть еротичною.

Жінки на цих фігурках показували лікарю, де саме у них болить

20152312150645

Лікарями в минулому були тільки чоловіки, і їм заборонялося безпосередньо торкатись високопоставлених пацієнток. Тому для діагностики використовувалися спеціальні ляльки. Їх робили зі слонової і мамонтової кістки, дерева і навіть з перламутру висотою 10-25 см. Цікава деталь: на деяких китайських ляльок видно бинти для формування маленької ніжки. Приносив ляльку лікар або у дам були власні, історики поки точно встановити не можуть.

Це стригль або просто мочалка для очищення тіла

20152312150646

За часів стародавніх римлян, коли не було мила, гелів для душу, шампунів, скрабів та інших досягнень хімії, весь бруд, піт і пил з тіла зішкрібали такими скребками.

Тостер

20152312150646_0

Тостери в XIX столітті були вкрай популярні і тому втілювалися в найрізноманітніших конструкціях: наприклад, у деяких особливо дорогих моделей була керамічна серцевина, що нагрівається більш рівномірно, подвійні стінки і знімні «дверцята», щоб було легше чистити нутрощі пристрою, а також дві знімаються дротові підставки, щоб класти туди шматочки хліба для підігріву або для того, щоб свіжий тост не так швидко остигав. Простіші моделі представляли собою просто бляшану піраміду з дірочками в бічних панелях в якості корпусу – під пірамідою тліли вугілля і тим самим підсмажували притулені до панелей шматки хліба.

Витягувач куль

20152312150647

Будова извлекателя досить просте: в порожнистої довгій трубці знаходиться щось на зразок викрутки, її за допомогою гвинтів опускають в рану, намацують кулю, підчіплюють і витягують. Незважаючи на свою уявну користь, ізвлекатель куль найчастіше приносив куди більше бід, ніж полегшення: анестезії і антисептиків в ті часи практично не було, тому багато пацієнтів помирали від больового шоку, а інші – від занесених інфекцій.

Димна клізма

20152312150648

Пристрій її було вкрай простим: димна клізма була схожа на звичайну, але замість груші у неї були хутра зі свинячого шлунка, які подавали тютюновий дим в задній прохід хворого. Тютюн вважався непоганим засобом від сонливості і застуди і його навіть прописували хворим. Така процедура, як вважалося, повинна була допомагати при болях у шлунку, а також оживляла потопельників. Вважалося, що дим висушує всю зайву вологу в тілі.

Тримач для дрібниць або Шатлен

20152312150648_0

Шатлен (в російській мові такого слова толком і немає, якщо перекладати дослівно – «зв'язка господині дому»; в англійській вимові – Шателен) представляв собою декоративну зв'язку дрібниць, кріпиться на пояс. З цієї зв'язки звисало значна кількість ланцюжків, на які, в свою чергу, кріпилися різні дрібниці, які могли б знадобитися господині будинку і повинні були завжди бути під рукою: ключі, наперстки, годинник, ножиці, друк, уксусніцамі (на випадок, якщо стане погано).

Штучна п'явка

20152312150649

Штучну п'явку придумали в 1840 році, для зменшення обсягу використання справжніх п'явок. Вважалося, що штучна п'явка більш ефективна, гігієнічна й стерильна, хоча один її вид вселяв куди більший жах пацієнтам, ніж жива істота.


                         



Коментарі