Економіка світу
Подобається

Росія спалює “тіньові” резерви, щоб втримати рубль перед виборами

17/08/2016
Росія спалює “тіньові” резерви, щоб втримати рубль перед виборами

Курс рубля демонструє стабільність завдяки притоку валюти від російських банків
 

Про це повідомляє Коррупція.Маркет

Уже третій місяць поспіль спостерігається тенденція на вивід російських грошей з іноземних банків для зміцнення своєї валюти. Так, у липні російські банки вивели з коррахунків у банках-нерезидентах $6,1 млрд , в червні – $5,1 млрд, в травні – $3,8 млрд. Такі ліквідні активи в іноземних юрисдикціях можна вважати свого роду "непублічними резервами".

За підрахунками банківського аналітика з початку року обсяг таких тіньових резервів впав на 35% – з 47,1 до $30,5 млрд, причому майже всі втрати були зафіксовані в останні три місяці, коли приплив валюти в Росію за поточним рахунком впав до нуля.

Виводити кошти банкам доводиться, щоб покрити потужний відтік грошей з корпоративних депозитів: у липні компанії забрали з рахунків $10,7 млрд – втричі більше, ніж в травні і червні, в 8 разів більше, ніж в квітні.
Взяти ці гроші на ринку складно: баланс валютних потоків в країну і з неї вперше з 2014 року став негативним – за червень-липень економіка Росії втратила приблизно на $1 млрд більше, ніж заробила.

На фоні падіння нафти на 20% і росту ціни на долар на 13%, рубль демонструє неабияку стійкість. За словами експертів утримування російської валюти буде тривати до вересня, коли пройдуть вибори до Держдуми.


                         



Коментарі