Економіка України
Подобається

Нацбанк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 41 банку

17/08/2016
Нацбанк направив правоохоронцям інформацію про підозрілі операції клієнтів 41 банку

Національний банк України направив у правоохоронні органи 24 листи з інформацією про вчинення або намір клієнтів 41 банку провести підозрілі фінансові операції. Зокрема тільки у липні була направлена інформація щодо клієнтів 11 банків. Про це повідомили в прес-службі Нацбанку.

НБУ надавав правоохоронцям інформацію, яка здебільшого стосувалася проведення клієнтами банків фінансових операцій з готівкою в значних обсягах, а також операцій з переказу коштів за кордон, які можуть свідчити про виведення капіталів з України, пояснили в прес-службі регулятора.

"Запровадження Нацбанком процедури аналізу фінансових операцій банківських установ та посилення банками практики KYC ("знай свого клієнта") дає позитивний результат. Проводити схемні операції стало набагато важче, і зловмисники тепер намагаються використовувати більш складні і розгалужені схеми. Для протидії таким схемам регулятор знаходиться в постійному діалозі з ринком. Так, в минулу п'ятницю на базі НАБУ відбулося чергове обговорення з банками актуальних викликів у сфері фінансового моніторингу", – розповів директор Департаменту фінансового моніторингу Ігор Береза.

Взаємодію НБУ з правоохоронними органами відбувається у відповідності з вимогами чинного законодавства. Зокрема Департамент фінансового моніторингу передає інформацію в спеціальні органи по боротьбі з організованою злочинністю з відомостями, яка може свідчити про організовану злочинну діяльність та використовуватися для виявлення, припинення і попередження такої діяльності.

Нагадаємо, один з найбільших у США банків сплатить до скарбниці 1,2 млрд дол. за махінації з іпотекою.


                         



Коментарі