Економіка світу
Подобається

Кабмін планує зробити авіагалузь брендом номер один

08/07/2016
Кабмін планує зробити авіагалузь брендом номер один

7 липня 2016 року відбулася робоча зустріч Віце-прем'єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадія Зубка та представників авіаційної галузі країни. В ході зустрічі міністр наголосив на актуальності розвитку авіаційної галузі, яка зможе принести значний прибуток українській економіці.

 

"У нас вже є реальний запит від наших східних партнерів – Туркменістану, Азербайджану, Казахстану, інших країн, – які зацікавлені й вже замовляють літаки, виготовлені на ДП "Антонов". Також перспективним може стати й ринок Китаю та Індії. Тому впровадження програми з розвитку авіаційного кластера; прийняття парламентом відповідного законодавства, зокрема законопроекту №3456; належна підтримка з боку держави, а також лобіювання українських виробників на міжнародних ринках – головні завдання порядку денного з розвитку авіабудування. Вітчизняні конструкторські розробки, професіоналізм кадрів, конкурентні інноваційні рішення в області авіабудування повинні стати брендом №1 України, визнаватися в усьому світі ", – повідомив Геннадій Зубко.

Зокрема, 1 липня, в ході одинадцятого засідання Міжурядової українсько-азербайджанської комісії з питань економічного співробітництва, дві країни офіційно домовилися про початок спільної роботи в авіаційній галузі. В рамках домовленостей Україна надасть азербайджанській стороні попередню програму та структуру організації планування, будівництва й забезпечення діяльності на території Азербайджану підприємства з виготовлення літаків АН-178. Надалі практику подібного співробітництва планують поширити на інші країни.

Підтримують ініціативу уряду й депутати. 7 липня члени Комітету ВР з питань промислової політики та підприємництва запропонували Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект № 4809, що дає право державним підприємствам авіагалузі створювати із закордонними партнерами спільні підприємства. Планується, що до 2025 року триватиме й державна фінансова підтримка збуту авіаційної техніки вітчизняного виробництва через механізм здешевлення кредитів – часткову компенсацію відсоткової ставки.

"Законопроект дозволить нашому "Антонову" створювати спільні підприємства по світу та переорієнтуватися зі співпраці з Росією на розвиток кооперації в Європі, Азії, на Близькому Сході, в Африці", – розповів голова Комітету Віктор Галасюк.

Парламентарії вже підрахували: в разі прийняття Закону лише реалізація програми літаків АН-132 та їх модифікацій дозволить Україні до 2020 року залучити не менше 3-4,5 млрд грн інвестицій в національну економіку й отримати додаткові надходження в бюджет у вигляді податків і зборів в розмірі 1,3 – 2,4 млрд гривень коштом збільшення обсягів виробництва й продажу літаків, постачання агрегатів і т.д. 


                         



Коментарі