Технології
Подобається

Ось як правильно слід користуватися серветкою в ресторані. А ви робите так само?

30/06/2016
Ось як правильно слід користуватися серветкою в ресторані. А ви робите так само?

На одному з сайтів було проведене опитування з приводу того, як правильно поводитися з серветкою в ресторані. Питання звучало так «Чи знаєте ви, що робити з брудними серветками після їжі на вечірці або в ресторані? Куди їх дівати: на тарілку, збоку або під тарілку? А може і зовсім не можна користуватися серветками, а лише залишати їх лежати на колінах? ». Передає Корупція.Маркет

За результатами стало ясно, що єдиної думки на цей рахунок у багатьох людей просто немає, так як відразу кілька варіантів відповідей набрали досить багато балів. Всього в голосуванні взяли участь 183 людини. Як з'ясувалося, більшість вважає, що залишати використану серветку потрібно праворуч від тарілки (30,1%). На другому місці за кількістю відповідей був варіант, що серветку слід класти зліва (27,3%). Приблизно стільки ж людей після їжі залишають серветку на тарілці (26,2%).

А як чините ви?

Ось хто мав рацію насправді!

Використану серветку потрібно залишати ЛІВОРУЧ від тарілки!

При цьому сьогодні немає поділу на паперову або тканинну серветку. За правилами хорошого тону красиво накритий стіл потрібно намагатися якомога довше зберігати в такому вигляді, тому кидати використану серветку в тарілку абсолютно неприпустимо.

Також серветку можна залишати праворуч, адже найчастіше офіціанти обслуговують гостей саме праворуч – з цього боку за правилами вони повинні підносити страви та напої, а також прибирати посуд. В такому випадку залишена серветка може впасти на підлогу або перешкодити офіціантові виконати свою роботу.

До слова, якщо серветка падає на підлогу, не слід "пірнати" за нею під стіл і піднімати її. Професійний персонал зобов'язаний помітити таку "втрату" і принести заміну. Якщо це пройшло повз увагу, просто кликніть офіціанта і попросіть заміну.

За правилами все, що падає на підлогу, має залишатися лежати там до кінця трапези. Зробити заміну  предметів, що впали – обов'язок обслуговуючого персоналу. (Хороший офіціант також не повинен лізти під стіл у присутності гостя, щоб дістати предмет, що впав.)

Серветка на тарілці – теж вірно?

Раніше вважалося, що серветки неприпустимо залишати в тарілці. Однак з появою одноразових паперових серветок багато хто почав робити саме так. Звичайно, текстильні серветки на тарілку класти не можна. Їх завжди потрібно згортати чистою стороною і залишати зліва від тарілки. Однак сучасні паперові серветки не тільки наздогнали в розмірі тканинні, але і виробляються зі всілякими добавками, які надають їм більш урочистого вигляду. Тому сьогодні кидати будь-яку серветку на тарілку вважається ознакою поганого тону.

Як правильно поводитися з серветкою?

Серветка увійшла в ужиток тільки в 16 столітті. У той час ними користувалися тільки представники знаті. До цього руки витирали об одяг або край скатертини. Сучасний красиво накритий стіл складно уявити без серветок. Більш того, присутність серветок говорить про повагу до гостей і турботу про їхній комфорт. Однак багато гостей не знають, як саме поводитися з серветками в ресторанах або на прийомах.

Все дуже просто.

На початку обіду серветки, красиво складені для прикраси столу, складають удвічі і кладуть на коліна – відкритою стороною до тіла. Це потрібно робити відразу, як тільки було зроблене замовлення. Професійний персонал може тихо і швидко підійти з готовими стравами, а якщо серветка ще не знаходиться у гостя на колінах, то вони зобов'язані чекати зі стравами в руках.
У процесі їжі слід багаторазово протирати рот верхньою частиною серветки (особливо важливо не забувати це робити перед вживанням напоїв, щоб на келихах не залишалися жирні сліди від губ). Робити це потрібно верхньою частиною внутрішньої сторони складеної вдвічі серветки. При цьому неправильно буде тягнутися до неї або розгортати її повністю. Тримайте серветку до рота, злегка піднімаючи. Завжди залишайте зовнішні сторони половинок чистими. В кінці трапези серветку слід недбало згорнути саме цієї чистою стороною і залишити зліва від тарілки.
Ніколи не вішайте серветку на стілець, якщо потрібно ненадовго відлучитися. Поверніть її точно так же чистою стороною і залиште зліва від тарілки. Про те, що трапеза ще не завершена, сигналізують офіціантові столові прилади (вилка і ніж), залишені лежати на тарілці у вигляді трикутника кутом від їдця. Це означає, що людина робить паузу або бажає добавки.
І ще один нюанс. Дамські сумочки не слід вішати на спинку стільця, інакше офіціанти будуть за них чіплятися. Сумку можна покласти на підлогу або між спиною і спинкою стільця. Маленькі сумочки залишають лежати на колінах (під серветкою).

 


                         



Коментарі