Економіка України
Подобається

Поліція розслідує махінації “Платинум банку”

20/06/2016
Поліція розслідує махінації “Платинум банку”

Поліція підозрює банк в фіктивних кредитах
Національна поліція підозрює, що при видачі кредитів підконтрольним компаніям топ-менеджмент "Платинум банку" розтратив мільярд, – говориться у визначенні Печерського суду Києва від 12 травня 2016 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, пише Перша інстанція, передає Корупція.Маркет.

Як випливає з судових матеріалів, Головне слідче управління Національної поліції в березні відкрило кримінальне провадження за підозрою мільярдного розкрадання в "Платинум банку" (ч. 5 ст. 191 КК України).

100% акцій "Платинум банку" належить холдингу PT Platinum Public Ltd. (Кіпр). Бенефіціар компанії – Григорій Гуртовий.

В ході розслідування встановлено, що менеджмент цієї фінансової установи в грудні 2013 року – лютому 2014 року здійснив розтрату і заволодіння чужим майном шляхом укладення кредитних договорів з декількома спорідненими компаніями: "Титан-Юг", "Кодос Інвест", "Логістик Транс", " Стратагема-Інвест "," Ошер "," ФК "Реал-Інвест" і "ФК Бізнесфінанс".

До того ж, вважають слідчі-поліцейські, ці підприємства мають ознаки фіктивності.

Нанесений банку збиток оцінюється в 1,1 млрд. Гривень.

Для "всебічного і неупередженого" досудового розслідування, поліція просила суд про доступ до матеріалів вищевказаних кредитних справ; інформації про рух коштів по банківських рахунках позичальників; документам, що стосуються надання Національним банком у 2015 році кредитів рефінансування для підтримки ліквідності "Платинум банку"; матеріалів, що містять інформацію про майнові права, які були надані в заставу Національному банку для забезпечення виконання договорів рефінансування; інших документів.

20 травня Ігор Дорошенко був призначений головним виконавчим директором (CEO) кіпрської компанії PT Platinum Public Ltd., якій належить 100% акцій Платинум Банку. Напередодні Ігор Дорошенко звільнився з посади голови правління Банку Михайлівського. Вже 3 червня Ігор Дорошенко на вимогу НБУпокінул Платинум Банк, оскільки НБУ не міг допустити, щоб банкір з не бездоганна діловою репутацією контролював Платинум Банк. Глава Національного банку Валерія Гонтарєва пообіцяла власникам Банку Михайлівський Ігорю Дорошенко і Віктору Поліщуку до 5 років позбавлення волі.

В даний час НБУ вирішує, дозволяти чи ні колишньому керівнику "Надра банку" Дмитру Зінкова, який претендує на посаду голови наглядової ради "Платинум Банку", зайняти цей пост.


                         



Коментарі