Економіка України
Подобається

Кримські ціни йдуть на рекорд

20/06/2016
Кримські ціни йдуть на рекорд

Літо в Криму почалося з чергового подорожчання продуктів. Кримчани і гості півострова скаржаться на високі ціни на овочі та фрукти, в тому числі, вирощені на півострові. Про завищених цінах на ринках і в магазинах заявляють і підконтрольні Росії кримські чиновники. Крим.Реаліі порівняли цінники на півострові і материкової України.

Невдоволення цінами, яке висловлюють кримчани і місцеві курортники, в першу чергу, стосується овочів і фруктів. Ціни в магазинах і на ринках Криму б'є рекорди в порівнянні з минулим роком. І це незважаючи на те, що скарг на нинішній урожай немає – рясні опади навесні і на початку літа компенсували відсутність дніпровської води на півострові.

Найдорожчі з кримського врожаю – ягоди: черешня і полуниця. Їх вартість приблизно однакова і становить в середньому 250 російських рублів (93 грн.) За кілограм.

Помідори в Криму продають в середньому по 140 рублів (52 грн.) За кілограм, огірки – по 52 рубля (19 грн.). Решта овочі продаються значно дешевше. Наприклад, кілограм свіжої моркви на півострові можна купити за 31 рубль (11 грн.), А молодої картоплі – за 25 рублів (9 грн.).

«Не варто переживати»

Про завищених цінах на інші групи товарів говорять не тільки пересічні кримчани, а й чиновники. Глава комітету з питань промислової політики, транспорту і паливно-енергетичного комплексу підконтрольного Кремлю кримського парламенту Петро Запорожець назвав їх необгрунтовано завищеними в порівнянні з регіонами сусідньої Росії.

«Наприклад, в Краснодарі і Краснодарському краї кілограм свіжої риби коштує 50-80 рублів, в той час, як в Криму вся ця продукція дорожче, як мінімум, в чотири рази. Те ж саме стосується і ягід, сезон збору яких зараз активно проводиться на півострові », – зазначив він на засіданні очолюваного ним комітету 10 червня.
За словами Петра Запорожця, тема цін на продукти залишається «найбільш хвилюючою» під час його зустрічей з кримчанами, тому висловив ідею провести робочу нараду з представниками профільних служб для визначення «стратегії реагування на процес ціноутворення в Криму».

У той же час в Асоціації сприяння торгівлі Криму причиною завищених цін в Криму називають проблемну логістику внаслідок російської анексії півострова. На думку голови Асоціації Сергія Макєєва, вирішенням проблеми може стати створення тут великих оптових баз.

«Зростання цін на продукти харчування в Криму найбільш актуальний, тому що ми є логістичним тупиком. Структура торгівлі Криму не пристосувалася і не перебудувалася під сучасний лад, тому що і в український період у нас теж не було логістичних центрів. Великі оптові ринки перебували за межами півострова. Логістичні центри створять достатню конкуренцію на оптовому ринку, що знизить ціни на продовольство », – заявив він кримським ЗМІ.

Сергій Макєєв повідомив, що в підконтрольному Росії парламенті Криму це питання обговорюється.

У свою чергу кримчани в соцмережах діляться своїм враженням від краснодарських цін і закликають співгромадян до спокою.

Сімферополь vs Київ

Поки ж в Криму вирішують, як стримувати ціни, ми вирішили порівняти їх з київськими. Розцінки на півострові ми склали на підставі усереднених даних Кримстата і власних спостережень на ринках і в супермаркетах Сімферополя. Тому цінові дані по деяких позиціях можуть бути нижче, ніж вони є насправді.

Розцінки в Києві ми вивчали не по середньостатистичному рівню, а за реальними цінами на ринках і в супермаркетах.
Найдорожчими, за нашими спостереженнями, в Криму залишаються алкоголь і тютюнові вироби. У цій категорії товарів лідером за ціною є коньяк ординарний – 1,2 тисячі рублів (463 гривні) за 1 літр, горілка коштує 622 рубля (230 гривень) за літр, вино – 609 рублів (226 гривень) за 1 літр, а пиво – 107 рублів (40 гривень) за літр. У той час як в Києві їх вартість на порядок нижче.

Схожа ситуація з тютюновими виробами.

Несуттєва різниця між кримськими та київськими цінами на курячі стегенця і живу і охолоджену рибу. Вони варіюються на рівні 117 рублів за кілограм (45 гривень) і 229 рублів (85 гривень) відповідно.
У той же час гречана крупа в Києві відчутно дорожче. У столиці її ціна доходить до 40 гривень (104 рубля) за кілограм при кримської ціною в 87 рублів (32 гривні).

Українські аграрії пояснюють, що вирощувати гречку нерентабельно через низькі закупівельні ціни. Валовий збір цієї культури в країні протягом останніх п'яти років впав більш ніж в два рази (з 282 тисяч тонн у 2011 році до 128 тисяч тонн в 2015). Однак в Мінагрополітики підозрюють, що стрімке зростання ціни на гречку пов'язаний зі змовою на ринку. Цю версію зараз розслідує Антимонопольний комітет України, передає Корупція.Маркет.


                         



Коментарі