Економіка України
Подобається

У Нафтогазі розповіли, чому “дешевий” газ – корупція

25/04/2016
У Нафтогазі розповіли, чому “дешевий” газ – корупція

За останні 10 років на, так зване, "здешевлення" газу для населення пішло майже $60 млрд.

"Україна витратила майже 60 млрд дол на фінансування схеми з "дешевим" газом для населення за останні 10 років (для порівняння, за ці кошти можна було б провести термомодернізацію всього житла в Україні. Двічі! Або ще такий приклад – доходи бюджету-2016 закладені на рівні 595 млрд грн, витрати – майже 668 млрд грн) ", – повідомляється на сторінці компанії в Facebook.

 

im

 

У компанії впевнені, що "дешевий" газ для населення – це корупція. Для підтвердження своєї думки, компанія привела такі доводи:

1. Державні добувачі не змогли інвестувати десятки млрд дол. у збільшення видобутку (недоінвестовано в українське видобування газу – майже 29 млрд дол), результат – залежність від російського газу.
2. Уряд був змушений набирати кредити, які українським громадянам тепер доведеться виплачувати (тобто, заплатимо і так, і так). А міг би замість цього отримувати ренту та інші податки з видобувачів.
3. Удавана дешевизна газу стимулювала його неефективне використання населенням – навіщо економити, якщо дешево?
4. Україна відстала від сусідів у енергоефективності в ЖКГ – у держави не було грошей, а у споживачів не було стимулу вкладатися в модернізацію.
5. Заможні споживачі отримували в кілька разів більше державної допомоги – тому що використовували більше газу.
6. "Нафтогаз" заплатив за газ для потреб населення на 20 млрд дол. більше, ніж отримав за нього від споживачів.

"Україна входить в десятку країн, що надають найбільші субсидії в газовій сфері і єдина з цього списку, яка не є експортером нафти і газу", – прокоментував ситуацію Сергій Коновець, заступник голови правління "Нафтогазу".
Відзначимо, підвищення комунальних тарифів, у тому числі цін на газ для населення – одна з ключових умов Міжнародного валютного фонду для продовження кредитування України.

 


                         



Коментарі