Дизайн
Подобається

8 правил вирощування базиліка в горщиках: секрети садівника

07/04/2016
8 правил вирощування базиліка в горщиках: секрети садівника

Базилік не тільки вигідно підкреслює смак різних страв і наповнює їх неповторним ароматом, це ще й потужна лікарська рослина, що володіє жарознижувальними, імуностимулюючими, бактерицидними властивостями. Чай з базиліка стимулює травлення і навіть сприяє схудненню!


Вживати базилік можна в будь-якому вигляді: свіжому, сушеному, мороженому. Щоб надовго забезпечити себе і сім'ю свіжою ароматною зеленню, розумно буде вирощувати базилік на підвіконні. 

 

lkdsfji

 

Як виростити базилік

  • Починати сіяти базилік можна у 2-й половині березня – початку квітня. Звичайно, в теплому приміщенні насіння зійде і в лютому, але через короткий світловий день пагони сильно витягнуться. У цьому випадку необхідна буде додаткова підсвітка.
  • Підготуй відповідну ємність. Поживний субстрат можеш купити готовий, а можеш приготувати самостійно, змішавши в рівних частинах вермикуліт, перліт і торф. Засип грунт в горщик, злегка придави, а потім змочи водою.
  • Посій насіння на відстані 0,5 см один від одного (кількість залежить від ємності). Трохи присипаючи їх землею, але не дуже товстим шаром, накрий горщик плівкою і постав в сонячне місце.
  • Коли над поверхнею ґрунту з'являться перші паростки, плівку можна прибрати. Не забувай про щоденний помірний полив щоб уникнути пересихання землі. Я, наприклад, щоб не переборщити з водою, зрошую субстрат з пульверизатора 2 рази в день.
  • При появі перших справжніх листочків, проведи пікіровку, щоб дати вільно рости більш сильним сіянцям.
  • Коли у базиліка з'явиться 2-га пара листів, рослини можна розсадити по окремих горщиках.
  • У базиліка мочкувата коренева система, врахуй це при виборі горщиків. Для 1 кущика потрібно ємність середнього розміру місткістю приблизно 0,4 літра.
  • Щоб кущик залишався пишним і красивим, а листя зберігали свої смакові якості, щоб не пропусти цвітіння базиліка. Бутони слід відразу відщипувати з однією парою листя.
  • Базилік вважається хворобостійкою рослиною, але при сильному перезволожені грунту і низькій температурі можуть виникнути грибкові захворювання (чорна ніжка, фузаріоз, сіра гниль). В якості профілактики добре використовувати обприскування настоєм з цибулиння: лушпиння залий окропом в пропорції 1: 4 і дай настоятися протягом доби.
  • Серйозних ворогів серед комах у базиліка немає. Якщо виносиш горщики на балкон, стеж, щоб на рослини не потрапила гусінь-паличка або тля.

Для вирощування свіжої зелені на підвіконні вибирай компактні швидкорослі сорти. Також не забувай відщипувати верхівки сильно витягнутих пагонів, щоб кущики виглядали пухнастими і привабливими. І найголовніше: води в базилік краще недолити, ніж перелити!


                         



Коментарі