Дизайн
Подобається

Чому в тюрмах була полосата форма (ФОТО)

12/02/2016
Чому в тюрмах була полосата форма (ФОТО)

Багато з нас можуть пригадати чимало фільмів, в яких заарештовані в тюрмах носять смугасту форму. Зараз подібного одягу вже ніде не зустрінеш, однак, раніше вона дійсно була дуже поширеною серед засуджених в різних країнах світу.

Далі ми спробуємо дізнатися, чому для одягу в'язнів була обрана саме смугаста тканина, і для цього нам доведеться заглянути в темне середньовіччя. У середні століття до смугастого одягу ставилися вкрай негативно, був навіть випадок, коли шевця засудили до смерті за те, що він носив смугастий одяг. Сталося це в 1310 році у французькому місті Руан. У ті часи одяг зі смугастої тканини вважався диявольським. 

1

Чимало часу вивченню цього питання присвятив історик Мішель Пастуро, який написав книгу «Диявольський одяг: історія смужок і смугастої тканини».

2

У передмові його книги можна знайти рядки про те, що «починаючи з XII-XIII століть, збереглося багато документації, яка свідчить про те, що смугастий одяг вважався ганебним, принизливим ​​і прямо-таки диявольським». Одяг зі смугастої тканини носили повії і кати. Ще смугастий одяг в середньовічній Європі носили різні ізгої: незаконнонароджені діти, прокажені, єретики, каліки, блазні і циркачі.

3

У XIII столітті далекі від європейських забобонів монахи ордену кармелітів з Палестини пошили для себе нові ряси в коричневу і білу смужку. Подібними квітами вони хотіли відбити один їх епізод біблії, однак, європейцям це не сподобалося. На вулицях ченців стали закидати камінням і освистувати. Коли про це дізнався тато Олександра IV, він заборонив подібні ряси. Але кармеліти не стали слухатися указу і продовжували носити свій одяг. Пізніше смугасті ряси були заборонені для всіх католицьких ченців.

Є також припущення, що ряси монахів нагадували європейцям східний одяг галабею, який носили мусульмани, що і викликало обурення.

4

Єдиної відповіді на те, чому смугастий одяг користувалася поганою славою, немає досі. За версією історика Пастуро це пішло від неправильного тлумачення цитати з біблії «Не одягнеш на себе одяг подвійний». Крім того смужки приховували силует і тому такий одяг міг сприйматися, як маскування. Однак ненависть європейців до смужок так і залишається загадкою.

5

Посібниками диявола вважали не тільки чорних кішок, але ще і смугастих. Змії, тигри, гієни і деякі інші тварини з аналогічним забарвленням також потрапляли під цю категорію. Зебр, про які в середні століття знали лише деякі, теж вважали «диявольським» тваринам.

6

В кінці XVIII століття за часів революцій смугастий одяг перестав вважатися ганебним, так як сильно змінилася свідомість людей. Смугаста тканина увійшла в моду, причому не тільки в одязі, але і в обробці меблів. В цей же час стали з'являтися різні смугасті прапори, наприклад, прапор США.

7

Напевно саме середньовічна боязнь смужок привела до того, що в XIX столітті в США увязнених стали одягати саме в смугасту уніформу. Дуже швидко подібну форму і інші загальні принципи утримання у виправних установах для всіх ув'язнених перейняли й інші країни. Смугаста форма проіснувала близько століття. Пізніше всіх смугасту форму перестали носити засуджені в Великобританії. Жінкам дозволили носити звичайний одяг в 1971 році, а чоловікам – в 1991 році.

8


                         



Коментарі