Економіка світу
Подобається

Затишно і стильно: як виглядають дачі і сади в Польщі (ФОТО)

04/10/2015
Затишно і стильно: як виглядають дачі і сади в Польщі (ФОТО)

Слово "дача" знайоме кожному українцюпрактично у всіх вона є або колито була.

Чи є у друзів або знайомих, і туди можна поїхати, щоб подихати свіжим повітрям і відпочити на природі. Як виглядає типова українська дача, традиційно оточений садком, все відмінно уявляють. Однак цікавояк же виглядають дачні ділянки в інших країнах? До прикладу, в сусідній Польщі.

Через територіальну близькість і тісно пов'язаної історії вони дуже схожі, пише Econet.

Тільки от дачні ділянки в Польщі трансформувалися під впливом часу, перетворившись на невеликі садки (по-польськи садogród) перед будинком або частіше за ним. Це пов'язано з тим, що вільної землі в Європі дуже мало. Правильніше було б сказатинемає землі, у якої не визначено власника. Коштує вона дуже дорого, та й податок на нерухомість і землю не дозволяє містити таку розкіш людям з достатком нижче середнього.

Однак навіть у Варшавіпо правій стороні Віслиможна побачити справжні дачні ділянки. Правда, вони не 6 соток як у нас, а 3-4. Але з кожним роком все більше поляків направляють всю свою творчу енергію на маленькі садки поруч з будинком. Природно, потрібно розуміти, що такий маленький простір спостерігається в містаху кварталах з забудовою котеджного типу.

Виїхавши зі столиці або великого міста, у сільській місцевості ми вже побачимо і 10, і 20 соток навколо будинку. Це будинки фермеріввони мають великі привілеї у податках. У Польщі сильний дух індивідуалізму. Це підкреслюється у всьому. Тому, організовуючи простір під свій сад, вони намагаються зробити його несхожим на інші. Тут це не дуже складно зробити.

У польських садках ви рідко побачите плодові дерева. В основному садять декоративні: тую (тримає першість, її можна знайти в більшості садів Польщі, де найчастіше вона виступає в якості живої огорожі), ялівцеві, барбарис, шовковицю і їли. У більш старих садах, посаджених ще в 50-60 роки, можна знайти бузок, калину і шипшина. Ще один обов'язковий атрибут польського садкагазон. Нехай одиндва квадратних метра газону, але він є. Якщо дозволяє простір, місце під столик викладають плиткою. І квіти! У контейнерах стоячих і висячих, круглих, овальних і квадратних, на майданчиках і на парканах

9978b0 544873 597049 623358 b6beab

 

 


                         



Коментарі