Економіка світу
Подобається

Де живуть студенти: найоригінальніші гуртожитки світу

21/09/2015
Де живуть студенти: найоригінальніші гуртожитки світу
Багато хто уявляє студентські гуртожитки як сірі багатоповерхівки без ремонту зі спільними душовими та вбиральнями. «Корупція.Маркет» вирішила показати альтернативу стереотипним уявленням. Студентські апартаменти в металевих контейнерах, житло у старому зерновому цеху та інші незвичні гуртожитки світу в нашому матеріалі.

foto_1_Tietgenkollegiet

Найкращий гуртожиток на планеті

Tietgenkollegiet − так зветься кампус у Копенгагені, який свого часу отримав звання найкращого студентського житла у світі.

Круглий будинок площею 26 800 м2 був збудований у 2006 році спеціально для студентів данського коледжу Tietgen. На 7 поверхах будівлі є 360 кімнат, 30 кухонь і багато додаткових приміщень.

На першому поверсі розташувалася «спільна зона»: кафе, зала для глядачів, комп’ютерні кімнати, майстерні, пральня, конференц-зали, спортзал, басейн, а також парковка для велосипедів. На інших поверхах – студентські апартаменти. У кожній кімнаті є 2 великих вікна: одне виходить до внутрішнього двору, інше – до річкового каналу. А ще скрізь відсутні телевізори. На поверсі загальними є лише кухні, проте кожна з них розрахована максимум на 12 кімнат. Душові, вбиральні й балкони індивідуальні.

 

фото_2

 

Унікальне місце в гуртожитку – внутрішній дворик із великим газоном. Він був створений спеціально для колективних занять. Тут можна проводити тематичні вечори, грати в настільні ігри чи просто спілкуватися за горням чаю.

Аби потрапити в гуртожиток, потрібно заздалегідь подати заявку. Коштуватиме це від €400 на місяць.

 

фото_3


Mill Junction – гуртожиток у зерносховищі

У найбільш чисельному місті Південно-Африканської Республіки Йоханнесбурзі для студентів кімнати облаштували просто у старому зерносховищі. Промислову будівлю переробили так, що всередині з’явилися житлові кімнати, а зверху навіть добудували старі вантажні контейнери для збільшення поверхів.

 

фото

 

Зараз Mill Junction − це 11-поверхова будівля для 375 студентів. У гуртожитку є 1- та 2-місні кімнати, облаштовані всіма необхідними меблями. Поверхи тут ділять на «жіночі» й «чоловічі». На кожному є загальна кухня. Спільні спортзал, конференц-зали та кімнати відпочинку. У подарунок у гуртожитку надають 1 Гб Wi-Fi на місяць. Розважальна зона знаходиться на даху багатоповерхівки. Тут дозволяють організовувати вечірки й інші заходи.

Місяць життя в гуртожитку коштує €200.

 

фото_5

Гуртожиток із металевих контейнерів

Гуртожитки з металевих блоків уже стають поширеним явищем у Європі. У Німеччині студентське житло такого типу є в Берліні. Eba51 − так назвали проект металевих гуртожитків із бюджетом €14 млн. Перший із них з’явився у 2014 році. У таких приміщеннях у Німеччині зможуть проживати 300 студентів.

 

фото_6

 

Тут є 1-кімнатні, 2-кімнатні та 3-кімнатні контейнери. У кожній кімнаті проживає лише 1 людина. Вона має особисту душову, таулет і всі інші зручності. Подавати заявку на проживання в гуртожитку можуть студенти будь-яких університетів.

Поруч із гуртожитком є сад, кав’ярні, пральня і навіть майстерня з ремонту велосипедів. Проживання коштуватиме від €400 на місяць.

Схожі студентські апартаменти із контейнерів уже спроектували у Франції в місті Гавр. Cite A Docks – назва гуртожитку, який має 100 кімнат для студентів.

 

фото_7

 

Кожна квартира (24 м2) має спальний і навчальний простір, а також ванну кімнату і кухню. По обидва боки кімнати – скляні стіни.

 

фото_8

Campagneplein – гуртожиток Університету Твенте

Студенти нідерландського університету Твенте використовують свій гуртожиток як спортивну атракцію. Справа в тому, що 9-поверхова споруда, яка носить назву Campagneplein, збудована у формі ідеальної стіни для скелелазіння. Кожен житель кампусу може тренуватися, не виходячи з території гуртожитка.

 

фото_9

 

У будівлі живуть понад 300 студентів. Кожному – по кімнаті. Тут є все необхідне згідно з європейськими стандартами: спортзал, велопарковка, конференц-зали, територія для відпочинку, а також супермаркет і навіть перукарня.

 

фото_10Місяць проживання у гуртожитку вартуватиме від €200.

Haus auf der Stadtmauer – крихітне студентське житло

«Будинок на валу» – таку назву носить невелика башта в німецькому місті Оснабрюк. 3-поверхова будівля має площу 20 м2. На першому поверсі розташована вбиральня, на другому ‒ спальня, а ще вище − кухня. Житло крихітне, проте до будинку є відразу кілька входів, окремо на кожний поверх. У вежі можуть жити студенти будь-яких університетів.

 

????????????????????????

 

Ще одна відмінність від звичайних гуртожитків – те, що всі рахунки та податки студент мусить сплачувати самостійно.

Місяць оренди у крихітному гуртожику – від €200.


                         



Коментарі