Економіка України
Подобається

Як відшкодувати збитки за пошкодження авто з комунальних або дорожніх служб

14/08/2015
Як відшкодувати збитки за пошкодження авто з комунальних або дорожніх служб

дтп

Яма на дорозі, бурульки, впало дерево: хто за це відповість? Стан доріг в Україні далекий від ідеального, в основному це викликає лише обурення. Але коли від ям на дорогах серйозно страждає машина, стає не до жартів.
Зіпсовано колесо, ушкодилася підвіска при попаданні в незахищений люк? Прорізана покришка при наїзді на яму? Сталася ДТП через ями?

Усі ці випадки, на жаль, не так вже й рідкісні. Крім поганого покриття, машина може бути пошкоджена іншими «природними» або технічними явищами — гілкою дерева, що впала, а то і цілим деревом, бурулькою або сніжної брилою з даху, випадковим каменем з фасаду будівлі або уламком шиферу.
Що робити, як оформити пошкодження і головне хто за це буде відповідати і відшкодовувати збиток?
Адже відповідальні особи є, потрібно лише вміти їх знайти.

Що робити , якщо машина пошкоджена?

Варіант 1: ПОГАНА ДОРОГА.
Якщо щось сталося з машиною під час руху, важливо залишатися на місці події і відразу ж викликати ДАІ. Потрібно обов’язково сфотографувати все, що сталося або записати відео. Ще краще — якщо все, що відбулося зафіксував відеореєстратор. Звичайно, фото зроблять і співробітники ДАІ, але особистий запис згодиться на випадок непередбачених обставин. Для оформлення документів також потрібні два свідки події, ними мають право бути пасажири потерпілого авто або будь-які свідки. При наявності страхового поліса, дзвінок в страхову компанію і виклик представника допоможе спланувати подальші дії і зрозуміти, чи потрібно боротися далі чи страховка покриє збитки.
Важливо простежити, щоб при оформленні протоколу працівниками ДАІ в ньому були вказані всі відомості про стан дороги (особливо розміри, характер і розміщення дефектів дороги), показання свідків.
Коли зібрані всі докази вини дорожньої служби (після оформлення всіх документів водій має право зняти копії), на їх основі пишеться заява про заподіяний збиток і вимога добровільного його відшкодування.
Щоб підрахувати суму збитків можна звернутися до незалежних оцінювачів або на СТО. Якщо претензія залишилася без відповіді, наступний крок — звернення до суду. Можна звернутися до суду безпосередньо, а можна подати заяву в прокуратуру, а вже звідти її передадуть до суду .

Варіант 2: ПРЕДМЕТ, ЩО ВПАВ.
Всі водії знають, що ставити машину близько до будинків небезпечно, особливо взимку. Але слідувати правилам виходить не завжди, тому є ймовірність, що на автомобіль щось впаде.
На машину впала бурулька або дерево? Головне правило тут таке ж, як при ДТП — не їхати. Інакше довести провину комунальних служб буде складно. На місце події ефективніше буде викликати міліцію або дорожню службу, якщо ви були в дорозі.
Коли ж автомобіль був припаркований біля будинку краще викликати міліцію. ДАІ займається порушеннями на дорогах, і подібні випадки не оформляє. Тому важливо залишити у черговій частити міліції своє усне повідомлення і все ж таки дочекатися прибуття оперативної групи. Одночасно можна зателефонувати в страхову компанію і повідомити про випадок, дізнатися, як діяти далі та коли чекати на аварійного комісара. Адже навіть за наявності страхового поліса не факт, що падіння бурульок або інших чужорідних предметів на автомобіль зафіксовано в договорі, а, відповідно, за страхову треба буди боротися.
Фото або відео із зазначенням часу — найкращий помічник у спірних випадках, тому в очікуванні міліції краще сфотографувати автомобіль та прилеглу територію зі всіх боків і знайти свідків.
На основі протоколу, який складе міліція, акта про ваше бачення ситуації, протоколу огляду незалежного експерта (краще викликати його самостійно, для оцінки збитку) можна складати претензію. Документ надсилається до тієї установи, на балансі якої знаходиться будівля або прилегла територія, де була пошкоджена машина.
Якщо відповіді не надходить — подається позов до суду.
Але потрібно враховувати, що суд може не задовольнити вимоги, якщо неприємність сталася не через недбалість служб, а через форс-мажорниі обставини.
ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ РЕАЛЬНО!
Дорожні та комунальні служби несуть цивільну відповідальність за недотримання своїх обов’язків. Тому, якщо пошкодження автомобіля не потрапили під страховий випадок, цілком реально успішно поборотися за свої права. Як правило , суди не відмовляють автомобілістам у відшкодуванні.
Якщо справа дійшла до суду — важливо зберігати всі платіжні документи, чеки, договори, щоб потім можна було відшкодувати витрати.
Не будуть зайвими послуги грамотного юриста.

Джерело: veroyatno.com.ua


                         



Коментарі