Махінації
Подобається

Ставка на удачу: 5 гучних скандалів на світовому фінансовому ринку

30/04/2017
Ставка на удачу: 5 гучних скандалів на світовому фінансовому ринку

Щоб заробити мільйони доларів на біржі, хтось скуповує фунти, хтось продає «сміттєві» облігації, а нещодавній «герой дня» вирішив підірвати автобус з гравцями футбольної команди, чиї акції він щойно купив.

Як змусити ринок грати в твою користь?

Автор статті згадав кілька гучних історій успіху і провалу на фінансових ринках.

Джорд Сорос — «людина, яка розорила Банк Англії»

Обвал британського фунта 16 вересня 1992 року пов’язують із діями американського фінансиста Джорджа Сороса.

Буцімто він планував операцію кілька років: скуповував фунти стерлінгів невеликими партіями, а потім, використовуючи сформовані валютні резерви, 15 вересня одномоментно продав близько 5 млрд фунтів в обмін на 15 млрд німецьких марок за курсом 2,82 GBP/DEM через свій фонд «Квантум». Ціна фунта стерлінгів спрямувалася вниз. Зворотна купівля фунтів, які здешевіли, через день дозволила Джорджу Соросу заробити, за різними оцінками, $1-1,5 млрд. Але, звісно, Сорос був не єдиним валютним спекулянтом в той момент.

Банк Англії почав здійснювати валютні інтервенції, намагаючись стабілізувати курс, пізніше підняв відсоткову ставку з 10% до 12%, а потім і до 15%. Згодом уряд Великобританії змушений був піти на девальвацію фунта і вийти з європейської валютної системи через те, що не зміг утримати ціну фунта в рамках узгодженого цінового коридору.

Джорджу Соросу довічно заборонено в’їзд на територію Великобританії.

Брати Хант проти ринку срібла

Брати Герберт і Нельсон Хант вирішили стати монополістами на ринку срібла. Вони почали скуповувати срібло великими обсягами наприкінці 1973 за ціною $2,90 за унцію, що призвело до природного зростання ціни до $6,70 за унцію вже через два місяці. Накопичивши за 10 років понад 5 000 тонн фізичного срібла, що відповідало тоді 15% від усіх світових запасів цього металу, брати взялися скуповувати «паперове» срібло у вигляді ф’ючерсних контрактів. На 31 грудня 1979 року одна унція срібла коштувала $34,45, а 17 січня 1980 року ціна срібла досягла свого історичного максимуму — $52,50 за унцію. Різкий обвал стався 27 березня 1980 року, цей день увійшов в історію під назвою «Срібний четвер». Після підвищення біржею Comex маржинальних вимог для застави за ф’ючерсний контракт по сріблу брати Хант повинні були довнесении $136 млн, притому що вони вже вклали мільярди. Грошей не було, тому братам довелося терміново продавати срібло і ф’ючерсні контракти, обваливши тим самим ціну срібла до $10,80 за унцію.

У 1988 році брати Хант оголосили себе банкрутами.

Білл Екман змусив акції Herbalife «втратити у вазі»

В кінці 2012 року керуючий інвестиційним фондом Pershing Square Capital Management Білл Екман публічно оголосив про намір грати проти Herbalife, відкривши велику кількість коротких позицій, що працюють на зниження вартості акцій. Екман заявив, що компанія Herbalife за структурою є пірамідою і витрачає більше коштів на розширення мережі дистриб’юторів, ніж на продаж своєї продукції. Екман також апелював до «морального обов’язку» кожного справедливого інвестора боротися з виробником добавок: за його словами, компанія наживається на людях з низьким доходом, залучаючи їх у свою мережу дистриб’юторів з нездійсненними обіцянками серйозного зростання особистого добробуту. Після заяв Екмана акції Herbalife за кілька днів впали більш ніж на 30%. Одночасно в боротьбу за Herbalife вступив мільярдер Карл Айкан, який спростував звинувачення Екмана і оголосив про збільшення свого пакета акцій компанії з 25% до 35%, що призвело до зростання ціни паперів на 4%. Сорос також не обійшов увагою цю інвестиційну сутичку.

Історія тривала кілька років. У 2015 році прокуратура Нью-Йорка і нью-йоркський офіс ФБР почали розслідувати справу про махінації з акціями Herbalife. Фонд Білла Екмана, який грав проти акцій компанії, підозрювався в поширенні хибної інформації про модель бізнесу Herbalife. У 2016 році компанія Herbalife врегулювала суперечку з Федеральною торговою комісією США (FTC), яка визнала, що Herbalife не веде бізнес за принципом «піраміди». Згідно з угодою сторін, Herbalife мусила заплатити владі $200 млн, а також провести часткову реструктуризацію бізнесу в США.

Білл Екман витратив понад $50 млн на дослідження і боротьбу з Herbalife.

Ясуо Хаманака і його спроба перетворити мідь на золото

На початку дев’яностих років XX століття Ясуо Хаманака забезпечив стійке зростання цін на мідь. Це було частиною плану «мідного короля», який він придумав ще в 1989 році. Хаманака хотів створити на ринку дефіцит, скупивши величезну кількість металу (запаси Хаманаки склали в результаті близько 2 млн тонн), а коли ціни злетять, продати його з великою вигодою. Ця грандіозна спекуляція дійсно дозволяла перетворювати мідь на золото: протягом п’яти років Ясуо Хаманака один тримав штучні ціни на мідь в усьому світі, постійно створюючи дефіцит. Коли в 1996 році ринок змінив напрямок завдяки канадському трейдеру Херберту Блеку, який грав на пониження, і ціна міді обвалилася на третину, схема Ясуо перестала функціонувати і його корпорація втратила близько $2,6 млрд.

У 1998 році Ясуо Хаманака був засуджений Токійським окружним судом до восьми років тюремного ув’язнення за підроблення та шахрайство.

«Сміттєвий король» Майкл Мілкен

Майкл Мілкен, прототип героя фільму «Уолл-Стріт» Гордона Гекко, в 70-ті роки минулого століття створив ринок «сміттєвих облігацій» і фінансував багатомільярдні захвати гігантських корпорацій. Крім випусків «сміттєвих облігацій» відділ Мілкена займався підтриманням їх ліквідності: для цього Drexel і сам Мілкен постійно торгували ними через підставні контори. Але найважливішими на ринку сміттєвих облігацій залишалися інвестори — пенсійні та страхові фонди, а також позиково-ощадні банки, які зазнали серйозних збитків від своїх інвестицій.

У 1990 році Мілкен був засуджений за махінації на ринку облігацій на 10 років, проте вийшов на свободу, відсидівши менше двох років.


                         



Коментарі