Економіка України
Подобається

Друге дихання для зони відчуження: іноземці захотіли будувати сонячні електростанції в Чорнобилі

17/01/2017
Друге дихання для зони відчуження: іноземці захотіли будувати сонячні електростанції в Чорнобилі

Інвестиціями зацікавилися китайські, австрійські і німецькі компанії, передає Корупція Маркет

Мінекології України вже півроку веде переговори з інвесторами про розміщення сонячних електростанцій в Чорнобильській зоні відчуження. Про це заявив міністр екології Остап Семерак. 

За словами міністра, серед 39 груп, бажаючих отримати дозвіл на установку сонячних панелей потужністю близько 2 ГВт, є 13 міжнародних інвесторів.

"Ми отримали запити від бізнесів, які зацікавлені в оренду землі для будівництва сонячних станцій. Ми не розраховуємо на прибуток від використання землі, а хочемо отримати вигоду від інвестицій", — повідомив міністр в інтерв'ю Bloomberg.

Серед іноземних інвесторів вже відомі китайські GCL System Integration Technology Co Ltd. і China National Complete Engineering Corp.. Вони планують побудувати сонячні станції потужністю 1 ГВт в кілька стадій.

Тепер стало відомо, що у проекті зацікавлена німецька фірма, яка спеціалізується на будівництві станцій на основі відновлюваних джерел енергії. Вона подала заявку на установку 500 МВт, повідомив Семерак, відмовившись назвати компанію.

Для залучення іноземних інвестицій держава знизила ренту в зоні відчуження на 85%.

Інші пропозиції стосуються споруди більш дрібних СЕС потужністю близько 20 МВт. Крім китайських і німецької компанії, заявки подали фірми з Ірландії, Данії, Австрії, Болгарії, Білорусі та України.

"[Компанії] запросили від 20 до 1 000 гектарів для своїх проектів", — заявив міністр. Він також додав, що для залучення іноземних інвестицій держава знизила ренту в зоні відчуження на 85%. Крім цього, в Україні до 2030 року діє фіксований зелений тариф, який буде поступово знижуватися кожен рік. Проекти, які укладуть договори в 2017 році, будуть отримувати 17 євроцентів за кіловат енергії.

Ще один аргумент на користь будівництва сонячних електростанцій — лінії електропередач, спочатку прокладені для четырехгигаваттной ЧАЕС. Тепер держава досліджує питання, як вони впораються з переривчастим напругою СЕС. 

Фінансування будівництва СЕС на території Чорнобильської зони розглядає і один з основних донорів України — ЄБРР. Для інвестицій у нього є кілька умов: будівництво повинно проходити в безпечному середовищі (майданчики повинні будуть пройти відповідний аудит), а проекти повинні бути економічно життєздатними. Про це виданню заявив представник банку Антон Усов.

Нагадаємо, в листопаді китайські компанії GCL System Integration Technology і China National Complete Engineering Corporation повідомили про спорудження в зоні відчуження СЕС потужністю 1 ГВт. Почати будівництво вони планують вже цього року, а загальна сума інвестицій з їх боку повинна скласти 1 млрд доларів.


                         



Коментарі