Економіка України
Подобається

Що чекає українців: зарплату всім добряче піднімають, але роботи стане вдвічі більше

30/09/2016
Що чекає українців: зарплату всім добряче піднімають, але роботи стане вдвічі більше

До Нового року середнього українця чекають товще на 1000 грн гаманець (+22% за рік), підросли на 12% ціни, подорожчав на 1,5 грн за долар (до 26,8 грн/$) і на 4,3 грн (+22%) — бензин.

Зате стане більше робочих місць: економіці країни додатково знадобляться приблизно 23-25 тис. робочих рук, передає Корупція.Маркет

Скласти його нам допомогли Андрій Забловський (Рада підприємців при Кабміні), Павло Мельник(аналитагентство MPP Consulting), Микола Івченко (ГК Forex club) і Валентин Землянський (Центр світової економіки і міжнародних відносин). Попереднє «попадання в ціль» наших прогнозів склала близько 80%.

ЩО ЗБУЛОСЯ. У III кварталі експерти правильно передбачили курс долара, ціну газу і бензину. Але завищили рівень інфляції: вони прогнозували 7,5%, але реальність виявилася приємніше — зараз ми маємо 4,5% з початку року, а з урахуванням вересня очікується не більше 6%. Вгадали вони з безробіттям — прогнозували 9,3%, а за фактом — 9%, але занизили рівень середньої зарплати — прогноз був 5020 грн, факт — 5202 грн. До речі, офіційні прогнози інфляції виявляються нижче експертних третій квартал поспіль. Це, на думку Землянського, може бути свідченням того, що Держстатистики занижує фактичний зростання цін: «В розрахунок беруться найдешевші товари і послуги, а не середні. Тому наші цифри точніше», — вважає аналітик.

МАКРО. Держборг виріс на 200 млрд грн, продовжить збільшуватися — з-за того, що Україна вже отримала третій транш МВФ ($1 млрд), а також випустила ОВДП (цінні папери) під гарантії уряду США на $1 млрд. Прискориться інфляція: за словами Івченко — через підвищення цін на електроенергію та інші послуги ЖКГ, а також з-за традиційного осіннього подорожчання продуктів. «Досягти запланованого в бюджеті показника інфляції в 12% ми зможемо лише при сприятливій тенденції на світових ринках і гарному врожаї», — впевнений Мельник. Прогноз експертів: до кінця року інфляція становитиме 16%.

Що стосується курсу гривні до долара, то ряд експертів говорять про 27-27,5 грн/$. Такий курс складеться з-за того, що необхідно закуповувати паливо до отопсезону, а ціни на світових товарно-сировинних ринках, де ми продаємо зерно і руду, залишаються низькими. Не вселяє оптимізму поки і повільне зростання нашої і світової економіки. Забловський ж, навпаки, прогнозує курс 26-26,5 грн: він упевнений, що транш від МВФ і надходження валютної виручки від нового врожаю стабілізують валютний ринок після недавньої девальвації гривні, викликаної переважно спекулятивними факторами.

ПРАЦЯ І ЗАРПЛАТА. До кінця року середня зарплата може перевищити $200, або додасть 235 грн до ставок грудня-2016. На думку Забловського, зростання пов'язане з підвищенням соцстандартів, а також зростанням ділової активності в країні. Реальне безробіття в країні залишається досить високою (9-10%). Івченко впевнений, що рівень безробіття вище 9%, починаючи з 2014 р., — показник небезпечний. А вийти з цієї ситуації можна, лише розвиваючи малий і середній бізнес і не заважаючи людям самоустраиваться. «Розраховувати в таких умовах необхідно тільки на себе. Криза часто є хорошим моментом для відкриття власної справи. Тільки з допомогою такої моделі ми зможемо впоратися з високим безробіттям. Сподіватися на самостійне вирішення кризи на ринку зайнятості не стоїть», — упевнений Івченко. А Забловський додав, що реальне поліпшення з зайнятістю населення почнеться, коли буде стабільний економічний ріст, а інвестклімат покращиться. Станеться це не раніше 2017 р.

ГАЗ І БЕНЗИН. Бензин до кінця року стане дорожче, ніж зараз, максимум на 5-6%. Це пов'язано з девальвацією гривні, так як ціни на нафту поки стабільні, вважає Забловський. А ось газ не може бути дешевше $200 за 1000 куб. м: попит на нього в цей період буде зростати в світі. «Погіршать ситуацію і озвучені прогнози про сувору зиму», — додав Землянський. В цілому можна зробити висновок, що в найближчі три місяці життя трохи подорожчає, але буде досить стабільною.
 


                         



Коментарі