Без категорії
Подобається

Новий закон заборонить відеозйомку дій співробітників патрульної поліції

28/09/2016
Новий закон заборонить відеозйомку дій співробітників патрульної поліції

У законопроекті про впровадження презумпції правоти співробітника поліції буде прописана норма, яка забороняє громадянам проводити відеофіксацію дій патрульний поліцейський. Це випливає з офіційної заяви глави Національної поліції України Хатіі Деканоїдзе, передає Корупція.Маркет.

Так, коментуючи майбутні зміни в законі, Деканоїдзе заявила наступне: "Багато людей на зло провокують поліцейських, знімають відео, потім це відео викладають в ютюбі і соцмережах, щоб було багато переглядів."

Глава Нацполіціі вважає, що поліцейський має право дати наказ припинити відеозйомку, а в разі відмови – заарештувати. "Спочатку треба підкорятися, виконувати всі вказівки, які вам дає поліція, а потім ми будемо вже розбиратися через прокуратуру і суд, що трапилося", – переконана Х.Деканоідзе.

Нагадаємо, що 5 липня 2015 року, радник голови МВС Антон Геращенко, який зараз також є автором законопроекту про заборону відеозйомки, закликав громадян знімати на відео дії поліцейських.

"Робота поліцейського в патрульній службі цілком відкрита, його можна знімати з різних сторін", – говорив тоді Геращенко.

Однак, за останній рік, в мережі інтернет з'явилися тисячі відеороликів незаконних дій патрульної поліції, а саме – образа громадяні, необгрунтована агресія і жорстокі побиття, вбивства, смертельні ДТП, фальсифікації штрафів. Все це дуже розлютило керівництво МВС.

Замість покарання винних співробітників поліції, проведення навчання, представники Нацполіціі вирішили взагалі заборонити відеофіксацію, щоб в інтернет не потрапляли компрометуючі кадри. У МВС хочуть щоб в ЗМІ зберігався позитивний імідж поліції і США далі давали гроші "на реформу".

Разом з тим, Закон України "Про доступ до публічної інформації" дозволяє всім громадянам збирати інформацію про дії представників влади будь-яким незаборонених способом і на будь-який носій. Ніхто не має права заборонити громадянину знімати на відео дії працівників поліції, прокуратури та судів.

 


                         



Коментарі