Економіка України
Подобається

В Україні комерційні виробники зберуть один з найгірших урожаїв овочів за останні 5—7 років

07/04/2015
В Україні комерційні виробники зберуть один з найгірших урожаїв овочів за останні 5—7 років

картопля

У 2015 році комерційні виробники овочів в Україні зберуть один з найгірших урожаїв за останні 5—7 років.

Такі висновки аналітики «АПК-Інформ: овочі та фрукти» зробили у своєму щорічному фундаментальному дослідженні «Плодоовочевий ринок України-2015: підсумки і прогнози на наступний сезон». Новину передає Корупція.маркет

Головною причиною зниження виробництва в комерційному секторі, на думку експертів проекту, стане скорочення виробничих площ, що в свою чергу пов'язано з багаторазовим подорожчанням ресурсів для проведення посівної кампанії та подальшого догляду за плантаціями. При цьому кредитні ресурси для більшості господарств стали недоступними, а за власні кошти в повному обсязі провести посівну кампанію фермери-овочівники часто не в змозі.

Також виробники не ризикують садити овочі в обсязі минулого року, адже їх сильно хвилюють перспективи збуту врожаю 2015 року. Через ембарго на поставки в Росію і перспективи падіння внутрішнього споживання українські консервні заводи змушені у 2015 році знижувати обсяги переробки. Це досить болісно позначиться на виробниках сезонних овочів, які тривалий час працювали за контрактами з переробниками. Російське ембарго також призвело до скорочення виробничих площ в українських теплицях, які раніше значну частину врожаю експортували.

 На думку аналітиків, зменшення площ буде не єдиним приводом для зниження врожаю: вимушена економія на ресурсах обернеться більш низькою врожайністю. Фермери масово переходять від дорогих гібридів до дешевих, абсолютна більшість виробників планує економити на профілактичних обробках плантацій.

У той же час аналітики «АПК-Інформ: овочі та фрукти» прогнозують розширення площ під картоплею і деякими овочами в господарствах населення.

 Нагадаємо, в 2014 Україна зібрала близько 9,2 млн тонн овочів відкритого ґрунту і 480 тис. тонн — тепличних. Результат року по овочах відкритого ґрунту перевищив результати попереднього сезону на 3% головним чином за рахунок більш високої врожайності. У той же час урожай тепличних овочів знизився майже на 5% через скорочення площ і врожайності.


                         



Коментарі