Економіка України
Подобається

Що необхідно ретельно перевірити при купівлі квартири?

11/03/2017
Що необхідно ретельно перевірити при купівлі квартири?

Важливим моментом при виборі квартири для покупки є перевірка правовстановлюючих документів. До 2013 року вся інформація про операції, які здійснювалися з нерухомим майном, містилася в Бюро технічної інвентаризації. Зараз її можна знайти в Державній реєстраційній службі України, передає Корупція Маркет

Наступна дія — перевірка прописаних (тобто зареєстрованих) осіб у квартирі. Не полінуйтеся піти в паспортний стіл і отримати цю інформацію, адже факт прописки дозволяє людині проживати в цій квартирі незалежно від того, хто є її власником.

Популярне: Контрабанда бурштину: як з України вивозять сонячний камінь

Тому, якщо Ви не выпишете до моменту покупки житла кого-небудь, навіть не проживає в ньому зараз, то можете обзавестися в майбутньому сусідом, що має абсолютно законні підстави жити у Вашому домі. Виселяти його доведеться через суд і зробити це буде нелегко — особливо, якщо мова йде про дітей. Тут варто відзначити певний парадокс: власники, продаючи старе житло і купуючи нове, повинні своїх дітей десь зареєструвати, причому не в найгірших умовах.

Також не забудьте про дружині власника квартири. Нотаріус повинен перевірити, чи належить будинок до спільної сумісної власності, і при необхідності отримати згоду чоловіка або дружини. Це стосується й громадянського шлюбу.

Варто поцікавитися і тим, хто є спадкоємцем квартири, яку Ви хочете придбати. Щоб убезпечити себе від раптово що з'явилися родичів, краще купувати житло, спадщину на яке прийняли більше трьох років тому, або скористатися титульним страхуванням, яке дозволяє захистити випадкову втрату права власності.

Наступний крок — перевірити технічний стан квартири. Звичайно, тут знадобиться зовнішній огляд приміщення, але дефекти можуть бути прихованими. Тому потрібно або звернутися в БТІ, або застрахувати нерухомість від випадкового знищення, яке не залежить від власника.

Ще один момент, на який слід звернути увагу, — наявність боргів по всіх комунікацій, які підключені до квартирі.

Нарешті, якщо інше житло Вам підходить, то, поки триватиме збір, перевірка та оформлення документів, можна скласти письмовий попередній договір (декларацію про наміри або договір завдатку), завірений нотаріусом. У ньому фіксується ціна на житло, строк купівлі-продажу та інші дії для здійснення угоди. Також в угоді прописуються санкції для тих, хто передумає: їх розмір обговорюється сторонами індивідуально. Як правило, це кілька відсотків від вартості квартири.

Читайте також: Чому в Україні зростають ціни на оренду житла
Що стосується основного договору купівлі-продажу, то будьте готові до того, що його посвідчення займе чимало часу.

Отже, необхідні кроки для придбання житла:

– знайдіть професійного ріелтора або агентство нерухомості;
– укладайте з ними угоду про надання послуг, прописуючи чіткі вимоги;
– не допускайте наявності прописаних у квартирі сторонніх людей на момент підписання договору;
– укладайте угоду особисто з власником, а не за дорученням;
– якщо продавець не є одноосібним власником, то стежте за отриманням необхідних погоджень від дружини/чоловіка, органів опіки і т. д.;
– відсутність боргів вимагайте підтвердити документально; не приймайте розписок замість офіційних документів відповідних органів;
– не залишайте оригінали своїх документів без акту прийому-передачі;
– уникайте неадекватних, алко – чи наркозалежних власників житла (угода з ними може бути визнана недійсною);
– оформляйте договір купівлі-продажу у досвідченого нотаріуса.

 


                         



Коментарі