Економіка України
Подобається

Невже гряде дефіцит: продукти, що із найдешевших стали найдорожчими

26/01/2017
Невже гряде дефіцит: продукти, що із найдешевших стали найдорожчими

В Україні стрімкими темпами зростає вартість молочних продуктів, тому фермери та власники торгівельних мереж змушені встановлювати нові ціни мало не кожного тижня.

Про це повідомляє "Сегодня", передає Корупція Маркет

Експерти відзначають, що найчастіше дорожчає молоко, яке належить до перших та вищих сортів – за кілька днів вартість збільшилася до 8,83 грн / л із 8,50 грн / л.

За словами аналітика Асоціації виробників молока Яни Музиченко, українцям найближчим часом не варто сподіватися на покращення ситуації, адже такий показник утримується на усьому ринку. Головним чинником, який вплинув на здорожчання продуктів, являється девальвація української валюти, і як наслідок – підвищення вартості дизельного палива (до +4,6%).

Підскочили ціни у магазинах і на вершкове масло – в середньому на 11,3%. Тобто тепер за кілограм 82% жирності варто викласти 170,2 грн. Змінюються цінники мало не кожного тижня і на сир, кефір та сметану – за останній час виробники піднімали вартість до 6-7%. Тепер у торгівельних мережах не знайти твердого сиру "Російський" дешевше від 148 грн / кг, а середня ціна на кефір збільшилася до 25 гривень.

Аналітики вже включили молочну продукцію до так званої групи ризику, адже вона найбільш нестабільна через коливання курсу та збільшення апетитів постачальників. Тому роздрібні мережі не можуть встановити більш лояльні ціни, навіть якщо товари купуватимуть рідше.


                         



Коментарі