Економіка України
Подобається

Для економіки не вигідно знижувати ціни на газ: Фурса зробив гучну заяву

14/02/2019
Для економіки не вигідно знижувати ціни на газ: Фурса зробив гучну заяву

Навіщо держава дотує всіх, а не переведе всі на адресну допомогу.  Адже це правильно і ніхто не буде проти.

Конференція.  Зал повний інвесторів.  Доповідає представник Нафтогазу.  Показує, що населенню Нафтогаз змушений продавати газ нижче за ринок.  І це дорого обходиться кожному платникові податків.  Хоча, звичайно, не так дорого, як в 2013 році.  Але поки дорого.  І тут руку підкидає один інвестор і задає питання.  «А навіщо держава дотує всіх, чому не переведе всі на адресну допомогу.  Адже це правильно і ніхто не буде проти».

Ось як пояснити розумному і раціональному людині, яка не дивиться український телевізор, чому держава цього ще не зробив?

Ось як пояснити раціональному і розумному людині, що дуже багато людей проти?  Проти того, щоб розумно витрачати гроші платників податків і не витрачати їх на підтримку багатих?  При тому, що всі в залі, абсолютно всі інвестори, готові підписатися під розумністю цього питання.  І немає людини, яка могла б стати і почати доводити, що низькі ціни на газ можуть бути корисні для економіки.  І всім їм треба пояснювати, що це українська загадкова економічна душа.

Це ж треба починати пояснювати з 1917 року.  І часу не вистачить.  Як пояснити, що частина політиків називає субсидії образою простого народу.  І кажуть, що платити субсидії – це принижувати людину.  При цьому, чомусь, продавати людині дешевий газ не є його приниженням.  А субсидія – відразу приниження.

Як пояснити, що більша частина противників ринкових цін на газ використовує аргумент про те, що на високих цінах на газ наживаються олігархи, в той час як населенню газ продає тільки державна компанія Нафтогаз.

І цей газ, який вони продають, складається здебільшого з видобутого ж державною компанією блакитного палива.  А частина ще імпортується.  І де тут олігархи?  І так, у українських політиків і українських бізнесменів є компанії з видобутку газу і ці компанії набагато легше отримують ліцензії, ніж державна компанія.

Але газ, видобутий цими компаніями продається в сегменті промислових споживачів.  І не має ніякого відношення до цін на газ для населення.  Адже «нема дурних» продавати газ нижче за ринок.  І навіть коли Нафтогаз проводив тендери, припустивши, що можна ж купити у місцевих виробників, а не імпортувати, ніхто з них не прийшов з конкурентною ціною.

І в цьому самому сегменті промислових споживачів працює чистий ринок і немає ніякої монополії.  А монополія, проти якої виступають так люто, є тільки в сегменті населення, тому що ніхто не хоче конкурувати з Нафтогазом за право продати свій товар дешевше ринку.  Зруйнувати цю монополію треба.  І єдиний здоровий спосіб – зробити ціни для населення ринковими.

Як пояснити, що противники ринкових цін кричать про те, що не можна робити ринковими ціни на газ, поки немає ринкових зарплат?  І порівнюють ціну, яку платять українці і німці, забуваючи при цьому, що порівнюють оптову ціну в Німеччині, з кінцевою ціною для споживача в Україні.

І не бажаючи розповідати про те, скільки насправді платить кінцевий споживач в Німеччині за газ і те, що ця ціна в рази перевищує номінальну вартість газу для німецької промисловості.  І забуваючи про те, що зарплати завжди ринкові.  І щоб зарплати зросли, то повинні прийти спочатку інвестиції.

А інвестиції не приходять в тому числі тому, що економіка ще не декомунізірована.  І що поки немає ринку, поки держава витрачати гроші дотуючи всіх, в тому числі багатих, ці гроші не йдуть на інші потрібні речі.

На інфраструктуру, що сприяє зростанню економіки.  На капітальні інвестиції, що теж сприяє зростанню економіки і як результат, зростання зарплат.  І поки у вас не буде ринкових цін, у вас буде не ефективна економіка.

І поки у вас буде не ефективна економіка, т е економіка з недоробленими структурними реформами, у вас ніколи не буде інвестицій.  Чи не буде інвестицій – не буде високих зарплат.І українці продовжать залишатися найбіднішими на континенті, з ринковим рівнем цін на абсолютно всі товари, крім газу.  Навряд чи варто доводити, що це невигідно.

Як пояснити, що ціни на всі товари в Україні вже ринкові і де-факто встановлені за імпортним паритету (бензин, зерно і т д), крім газу.  Що в ньому святого?

І те, що майже всі найбільші капітали в Україні були зароблені саме на різниці цін на газ навряд чи здатне задовольнити розумної людини.  Особливо якщо ця людина – фінансист з Лондона і намагається розібратися в хитросплетіннях українських реалій.

І він може зрозуміти корупційний інтерес політиків зберігати різницю в цінах на газ, але йому не дано зрозуміти, чому інші люди, які не сидять на цьому потоці, продовжують боротися з ринковим ціноутворенням на один з товарів.

Джерело: trust.ua


                         



Коментарі