Головні Новини
Подобається

“Комуналка” в Україні дорожчає: ОСББ чи ЖЕК

27/08/2018
“Комуналка” в Україні дорожчає: ОСББ чи ЖЕК

У 20% українських будинків створено ОСББ, хоча нововведеннями задоволені далеко не всі

Щомісяця українці витрачають гроші на комунальні платежі – раніше платили ЖЕКам, а тепер, за новим законом, повинні ОСББ або керуючим компаніям. Але люди скаржаться: тарифи зростають, а у дворах так і залишилися звалища і стихійні парковки, під'їзди нагадують безкоштовні громадські туалети, труби як і раніше діряві.

Кажуть, раніше було ясно – гроші крадуть. Ця відповідь обурював жителів багатоквартирних будинків, але не дивував. 

Передбачається, що ОСББ повинні поліпшити управління комунальним господарством і тарифами. Але, наприклад, жителі одного з будинків у Вінниці створили таке об'єднання, а главою обрали свого сусіда. Про вибір довелося пошкодувати – чоловік, за словами мешканців, вкрав громадські гроші – на рахунку ОСББ залишилося 10 гривень.

"Труби течуть. Збирали гроші, а в кінцевому підсумку залишилися з 10 гривнями", – нарікає мешканка будинку Надія Дужак.

Новий глава цього ОСББ підтверджує – попередній голова займався розкраданням коштів у великих розмірах.

"Він з самого початку створив на себе ФОП і передав управління самому собі. Як голова ОСББ – ФОП. І йшло зняття грошей з рахунків, він просто перекладав їх на картковий рахунок ФОП", – пояснює "схему" свого попередника новий глава місцевого ОСББ Олександр Гаврилюк.

Зараз попередній глава ОСББ затриманий, кримінальну справу проти нього порушила прокуратура. Чоловікові загрожує позбавлення волі на строк до семи років за розкрадання 280 тисяч гривень.

Але таких випадків небагато, хоча в фактично в кожному місті можна знайти ОСББ, члени якого не задоволені управлінням. Наприклад, жителі панельного будинку в Києві скаржаться, що об'єднання власників створили три роки тому, а ніяких змін до сих пір не бачать.

Перша ж проблема, з якою стикаються при створенні ОСББ – де і як знайти хорошого главу. Найчастіше голову обирають серед сусідів, а бажаючих зазвичай не багато.

"У нас голови – пенсіонери. Колишні медсестри, педагоги … А тут все-таки потрібно, щоб людина хоч колись у своїй роботі був менеджером, щоб у нього були задатки керівника", – відзначає глава ресурсного центру підтримки ОСББ Галина Матвєєва .

Коли такого досвіду у глави ОСББ немає, він спочатку припускається помилок, через які страждає весь будинок. Наприклад, бувають ситуації, коли будинок витрачає всі зібрані гроші, а потім не може розплатитися за вивезення сміття.

Проблеми можуть виникнути і якщо не пощастить з моральними якостями глави ОСББ. Так, у Львові мешканці будинку скаржаться, що не можуть навіть отримати елементарну довідку – голова їх об'єднання може запросто "послати" мешканців або просто не відкривати не двері, не відповідати на дзвінки. У цього ОСББ є чат в Facebook, в якому глава принижує своїх же сусідів. Наприклад, одному з мешканців будинку він написав: "Ти ніхто і звати тебе ніяк". В цьому будинку мешканці вимагають показати їм, на що йдуть гроші з квартплати. Але глава ОСББ поставив ультиматум – звіту не буде без підвищення зарплати на 50%. Хоча, згідно зі статутом ОСББ, інформація про платежі жителів повинна бути відкритою.

Але, незважаючи на всі ризики і труднощі, за останні роки в Україні створено понад 15 тисяч об'єднань співвласників багатоквартирних будинків. Зараз ОСББ працюють в кожному п'ятому такому будинку. І в багатьох випадках мешканці не шкодують про створення об'єднання.

Так, жителі київської "панельки" кажуть: після створення ОСББ нарешті побачили, куди йдуть гроші. У ще одному будинку об'єднання створили, коли закінчилося терпіння вести "переговори" з ЖЕКом. Труби в цьому будинку проржавіли, на технічному поверсі стався прорив і вдома затопила всі поверхи по стояку однокімнатних квартир.

Перше, що зробили жителі після створення ОСББ – поміняли труби на пластикові, а також поставили утеплювач, який захищає від втрати тепла. Крім того, роблять ремонт в під'їзді, встановили економічні лампи з датчиками руху, відеокамеру на першому поверсі, кладуть плитку.

Всі внески членів ОСББ на такий ремонт проходять через офіційні платіжки, як це і повинно бути за законом. Більшість мешканців будинку роботу об'єднання схвалює, але завжди знайдуться і незадоволені – одна жінка постійно влаштовує чолі об'єднання скандали. Вона обурена, що нібито не знає, куди витрачаються гроші, хоча ця інформація відкрита і з неї можна легко ознайомитися. Тим більше що керівництво ОСББ не перешкоджає цьому.

Саме через скепсис і небажання брати відповідальність в свої руки ентузіазм навколо створення ОСББ в Україні в останні роки згасає. У 20% будинків ОСББ вже створені, а 80% продовжують скаржитися на ЖЕКи і одночасно платити їм гроші.

Деякі бояться, що як тільки вони відмовляться від обслуговування у комунального підприємства, місцева влада вже не виділити ні копійки на ремонти. Але в Мінрегіонбуді запевняють, що це неправда.

"Це міф, однозначно. Це необізнаність. ОСББ може звернутися до органу місцевого самоврядування з проханням надати фінансову допомогу", – говорить чиновниця міністерства Світлана Старцева.

Наприклад, в тій же київській "панельці", де є скандалить сусідка, ОСББ добилося, щоб з бюджету Києва їм виділили 300 тис. Гривень – на заміну вікон і дверей на металопластикові. У Мінгеріонстрое пояснюють – якщо мешканці просять, вони отримують гроші.

А ось якщо нічого не робити, то будинок так і буде руйнуватися. ОСББ – це лише механізм управління, а тому все залежить від того, як їм скористаються самі мешканці.

Нагадаємо, навіть після "ліквідації" ЖЕКи продовжують обслуговування будинків. У той же час українці мають можливість поміняти ЖЕК на іншу керуючу компанію. Механізм прописаний в законі "Про житлово-комунальні послуги".


                         



Коментарі