Головні Новини
Подобається

Суд відмінив зниження норм споживання газу. Що це означає для українців

14/06/2018
Суд відмінив зниження норм споживання газу. Що це означає для українців

Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною і недійсною постанову Кабінету міністрів № 203, якою були знижені норми споживання газу для громадян, у яких не встановлені лічильники.

Про це йдеться в постанові № 826/2507/18 від 30 травня.

ПОПУЛЯРНЕ: Плати за газ, навіть якщо не користуєшся і тотальні перевірки: Експерти розповіли, як зміниться життя українців

Це означає, що норма споживання газу може зрости з 4,4 до 6 кубів для тих, хто користується газовою плитою і гарячим водопостачанням, з 7,1 до 9 кубів для тих, хто користується газовою плитою без гарячого водопостачання, і з 14 до 18 кубів для тих, у кого є газова плита і газовий водонагрівач.

У березні цього року Кабінет міністрів знизив норми споживання комунальних послуг для розрахунку розміру субсидій на опалення для населення. З 1 травня 2017 споживачам потрібно вже значно економити, щоб втиснуться в нові норми споживання, які покриває субсидія.

Новими нормами уряд змушує українців перейти до жорсткої економії, однак навіть вона не рятує сферу комунальних послуг від колапсу. Як зазначив директор Інституту міста Олександр Сергієнко, влада завела ситуацію з тарифами в глухий кут.

Якщо вартість будь-яких комунальних послуг буде і далі підвищуватися, а "пільгові" норми споживання знижуватися, все це буде призводити тільки до зростання заборгованості перед постачальниками комунальних послуг. За його словами, за останні три роки, коли спостерігалося стрімке зростання тарифів, рівень платежів з боку населення вперше опустився нижче 90% і склав всього 83%. На сьогоднішній день сукупний борг населення за комунальні послуги вже досяг рекордних 30,6 млрд грн (дані на листопад 2017 року).


                         



Коментарі