Економіка України
Подобається

Плати за газ, навіть якщо не користуєшся і тотальні перевірки: Експерти розповіли, як зміниться життя українців

13/06/2018
Плати за газ, навіть якщо не користуєшся і тотальні перевірки: Експерти розповіли, як зміниться життя українців

Стало відомо, як життя українців може змінитися після виконання меморандуму з Міжнародним валютним фондом

Нагадаємо, меморандум про співпрацю з МВФ підписали ще в минулому році. Однак тільки в кінці минулого тижня Верховна Рада, нарешті, виконала одне зі своїх ключових зобов’язань – прийняла законопроект про створення Антикорупційного суду.

Популярне: Стало відомо, чим і коли замінять касові апарати

Крім того, паралельно українська влада поступово виконує і інші рекомендації Фонду. Наприклад, впроваджують єдиний кредитний реєстр НБУ, переглядає нормативи споживання комунальних послуг.

Експерти кажуть, що після виконання меморандуму, тарифи на опалення і газ повинні розділити, а українцям доведеться цілий рік платити за “розподіл” енергоресурсів на основі потужності. За розподіл споживачі платять і зараз, але от розмір цієї плати прив’язаний до обсягів. Якщо не користуватися газом і теплом, то і за розподіл платити не потрібно. А чим більший об’єм споживання, тим вища плата за розподіл. Однак в МВФ з такою методикою не згодні. Там вважають, що абонентську плату потрібно вносити цілий рік, а її розмір повинен бути фіксованим. Іншими словами, за газ доведеться платити, навіть якщо їм не користуєтеся.

Вартість блакитного палива вирівняють згідно з імпортним паритету. Відзначимо, якщо тариф на газ в Україні збільшити до рівня імпортного паритету, то кубометр подорожчає з 6,9 до 11,43 грн.

Крім того, Верховна Рада повинна прийняти закон про перевірку одержувачів соціальної допомоги. Напередодні Міністерство фінансів уже презентував проект закону “Про верифікацію” з триетапної перевіркою, а Міністерство соціальної політики запропонувало в законі прописати візити “ревізорів” в будинку пільговиків.

Більш того, вже в наступному місяці інформація про всіх великих кредитних боржниках буде збиратися в Національному банку – перш ніж дати кредит, банки зобов’язані перевірити, чи немає їх потенційного клієнта в базі боржників.

Нагадаємо, в меморандумі також згадується законопроект “Про ринок землі” – іноземні експерти впевнені, що в Україні необхідно дозволити продаж землі сільськогосподарського призначення.


                         



Коментарі