Головні Новини
Подобається

Експерти розповіли, чи зростуть податки внаслідок підвищення пенсій

10/03/2018
Експерти розповіли, чи зростуть податки внаслідок підвищення пенсій

Підвищення соцстандартів може призвести до фіскальних дисбалансів і привести до розширення бази оподаткування.

ПопулярнеЗ 15 березня українці тижнями не зможуть поховати померлого : нові правила захоронення

Кабмін активно підвищує соцстандарти, в тому числі нещодавно уряд збільшив пенсії колишнім військовослужбовцям і поліцейським.

Підвищення соцстандартів відбувається на тлі проблем ПФУ, відсутності ресурсу в бюджеті і неясних підстав для підвищення. Все це може запустити ланцюгову реакцію дисбалансів, і змушує Кабмін шукати варіанти для розширення бази оподаткування.

Експерти вказують, що знайти кошти можна кількома способами. По-перше, можна збільшити дефіцит. Але цей варіант точно не погодить МВФ.

Можна випустити додаткові держоблігації. Це теж неефективний, оскільки випуск ОВДП збільшить держборг. З великою ймовірністю папери викуплять державні банки.

По-друге, підвищити мінімальну зарплату. Це створить додатковий приплив ЄСВ до ПФУ. Однак збільшення соцстандартів може прискорити інфляцію.

Є і третій варіант – розширення бази оподаткування. Мінсоцполітики планує подати законопроект, який дозволить збільшити надходження ПФУ без збільшення ставки ЄСВ. Йдеться про введення регресивної шкали сплати ЄСВ на всю суму отриманої заробітної плати. В Україні близько 60 тисяч осіб з зарплатами вище 55,8 тисячі гривень. Так відомство розраховує залучити до ПФУ близько 5 млрд. гривень.

Пенсійний фонд оприлюднив дані про середній розмір пенсій в різних регіонах України. Найвищі виплати отримують кияни і жителі шахтарських областей – Донецької та Луганської.

Нагадаємо, що міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що залежно від фінансових можливостей Пенсійного фонду України пенсії українських військовослужбовців поетапно зростатимуть. Прогнозують, що на кінцевому етапі перерахування соціальних виплат вони збільшаться вдвічі. Зміни стосуватимуться 498 тисяч військових пенсіонерів. 


                         



Коментарі