Економіка України
Подобається

Як буде працювати “антиофшорний” податок і чим він кращий податку на прибуток

07/12/2017
Як буде працювати  “антиофшорний” податок і чим він кращий податку на прибуток

Президент Порошенко пообіцяв бізнесу, що парламент до кінця року розгляне законопроект про скасування податку на прибуток і введення податку на виведений капітал. Правда, у парламенту для цього залишилася лише одна пленарний тиждень – 19-22 грудня.

В кінці минулого тижня на зустрічі з бізнесом президент Петро Порошенко пообіцяв підприємцям нові "податкові послаблення", які будуть "стимулювати інвестиції" і "стануть ін'єкцією для економічного зростання". Йдеться про законопроект, який з початку 2019 го повинен скасувати податок на прибуток і ввести замість нього податок на виведений капітал (НнВК).

Ідея введення нового податку активно обговорюється ще з 2015 року. Тоді глава податкового комітету Ніна Южаніна в своєму ліберальному законопроекті №3357 запропонувала оподатковувати лише розподілений прибуток. Але тоді Мінфін на чолі з Наталією Яресько наполіг на поточній моделі і зберіг податок на прибуток. На той момент великим викликом було, зокрема, утримання дефіциту держбюджету в рамках 3,7%, та й уряд пішов на інші важливі зміни, уніфікувавши і знизивши ставку ЄСВ на рівні 22%.

Популярне: Відпустка для догляду за дитиною: як правильно оформити і які права мають батьки

У комітеті вважали, що якщо оподатковувати лише розподілений прибуток, бізнес перестане використовувати офшорні схеми і буде вкладати гроші в розвиток.

"Це абсолютно здорове пропозицію для нашої країни через відсутність кредитних ресурсів", – стверджувала Ніна Южаніна.

Мінфін замість цього запропонував інший стимулюючий механізм – інвестиційний податковий кредит. Йдеться про можливість для бізнесу протягом 2016-2018 рр. зменшувати оподатковуваний річний дохід на 30% вартості інвестицій в основні засоби. У Мінфіні тоді розраховували, що бізнес таким чином заощадить до 50% податкових зобов'язань протягом цих трьох років.

До ідеї введення податку на виведений капітал повернулися в 2016-м. Правда, і новий міністр фінансів Олександр Данилюк не вважав за можливе відмову від податку на прибуток в найближчі роки. Проте, з подачі Ніни жителя півдня на Кабмін все ж поклали обов'язок розробити протягом 2017 го законодавчу і нормативну базу для запуску в Україні нового підходу до оподаткування прибутку бізнесу.

Що змінює податок на виведений капітал

Законопроект про НнВК пропонує змінити базу оподаткування, тобто те, з чого сплачується податок. Якщо зараз їм обкладається прибути підприємств, то новий підхід пропонує замість цього оподатковувати дивіденди та прирівняні до них платежі.

Якраз в базі (а не, наприклад, в ставці) криється ключова проблема податку на прибуток, стверджують експерти. Мовляв, фіскали нерідко вдаються до "розтягування" бази до виручки: таким чином податок на прибуток фактично перетворюється в податок з обороту.

Новий підхід пропонує обкладати тільки виведений капітал, звільняючи при цьому частина прибутку, яка залишилася "працювати" як оборотні кошти.

Саме це, на думку влади і експертів, і має стимулювати бізнес реінвестувати частину свого прибутку, наприклад, в розширення і створення нових виробництв, модернізацію обладнання або впровадження нових технологій.

Ставка оподаткування також змінюється. Для дивідендів вона повинна скласти 15%, це рівно в три рази вище за діючу ціну. Для прирівняних до дивідендів платежів – зокрема, роялті, відсотків і інвестицій в статутний фонд неплатників податку – буде діяти ставка 20%.

Як податок вплине на держбюджет

Головне і найбільш зрозуміле побоювання з приводу податку на виведений капітал полягає в скороченні надходжень держбюджету. Якщо в 2017-му податок на прибуток забезпечує трохи більше 67 млрд грн (11% податкових надходжень або 9% загальних доходів), то в наступному, згідно з прогнозами уряду, надходження зростуть на 22%. Тобто в 2018-м від податку на прибуток очікують отримати 82 млрд грн, це знову-таки 11% податкових надходжень або 9% загальних доходів.

Якщо в 2015-му введення податку на виведений капітал стримувала, зокрема, планка за розміром дефіциту бюджету, то в цей раз – майбутні в 2018 і 2019 м виплати за держборгом.

У Мінфіні і в Державній фіскальної службі стверджують, що річні втрати бюджету на перших порах будуть складати 35-45 млрд грн.

Правда, є і набагато більш оптимістичні оцінки. Згідно з розрахунками Українського інституту майбутнього, в перший рік після введення податку бюджет недоотримає всього лише 23 млрд грн (правда, оцінка враховує передбачувану детінізацію економіки). Це, мовляв, дрібниця в порівнянні з вигодами, які обіцяє новий податок. В Українському інституті майбутнього вважають, що НнВК стане для України "козирем в рукаві": протягом перших п'яти років він дозволить залучити 500-600 млрд грн додаткових інвестицій.

Які ще є "але"

У Мінфіні наполягають, що для введення податку на виведений капітал скорочення держвидатків недостатньо, також потрібна "комплексна реформа фіскальної служби". Адже є ризик, що бізнес зможе ухилятися від сплати нового податку (хоча йому це вдається і до чинного податком на прибуток, "малюючи" збитки).

За словами Данилюка, в ГФС повинна бути сильна функція контролю за трансферним ціноутворенням, а цим податкова поки похвалитися не може.

Є способи виплатити дивіденди, не називаючи їх такими (тобто без сплати податків після введення НнВК).

Наприклад, можна приховано виплачувати дивіденди через зміни оборотного капіталу, а "це звичайна господарська діяльність і ніхто не зможе її обмежити, оскільки нормальний рівень недоказуем", прокоментував ідею нового податку член правління асоціації інвестиційних професіоналів CFA Україна Роман Перепелиця.

Тобто закон не зможе передбачити всіх варіантів ухилення. Тому для введення НнВК необхідна працездатна УКРІНФОРМ, а у Мінфіну, по всій видимості, на цей рахунок поки є сумніви.


                         



Коментарі