Технології
Подобається

4G наближається: Кабмін прийняв важливий документ щодо нового стандарту зв’язку

09/08/2017
4G наближається: Кабмін прийняв важливий документ щодо нового стандарту зв’язку

Уряд дозволив НКРЗІ підготувати і провести тендери з продажу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України

Постанова Кабміну, прийнята в середу. 9 серпня, дозволить впровадити в Україні прогресивний стандарт зв'язку 4G – йдеться про можливість появи 4G за рахунок спільного створення і використання ресурсів телекомунікаційних мереж, зазначив перший віце-прем'єр, міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів.
"Ми на 15 років відстали від розвинених країн з впровадженням 3G і вже на 7 років відстаємо з впровадженням 4G. 2020 року очікується визначення вже наступного покоління технологій зв'язку 5G. Складно було знайти вільний радіочастотний ресурс України, але Національна комісія і уряд України знайшли рішення проблеми", – розповів віце-прем'єр.


Прийнятий документ дозволить Національній комісії, що здійснює регулювання у сфері зв'язку та інформації (НКРЗІ), підготувати і провести тендери з продажу ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України в діапазоні 1800 (т.зв. "народний діапазон").

За словами Кубіва, це забезпечить оптимальний рівень географічного покриття території та можливість дати доступ до переваг 4G великій кількості абонентів. Основні положення постанови Кабміну:

 

  • документ встановлює мінімальний розмір плати за видачу відповідних ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України на конкурентних підставах. Як зазначив Кубів, "це буде зроблено публічно і прозоро";
  • загальна сума цієї плати тільки за частоті 1800 становить близько 4 млрд грн, які надійдуть до бюджету України;
  • громадяни і бізнес в Україні отримають доступ до нових технологій і сервісів;

4G не тільки забезпечить зростання швидкості доступу і швидкості передачі інформації, але й розширить можливості для українських підприємців і дозволить проводити дистанційний облік фінансових програм.
"Ми отримуємо економічний ефект у вигляді створення нових робочих місць і бізнесів, зростання ВВП, прискорення розвитку економіки", – резюмував Кубів.

Популярне: Де в Україні можна купити техніку за безцінь

Нагадаємо, в грудні 2015 року Кабінет міністрів затвердив план заходів щодо впровадження мережі 4G в Україні, згідно з яким тендер по впровадженню технології зв'язку 4G відбудеться в грудні 2017 року. Народні депутати вже внесли до Верховної Ради України законопроект про радіочастотний ресурс, який передбачає впровадження зв'язку стандарту LTE (4G) в Україні.


                         



Коментарі