Без категорії
Подобається

Спецоперація Ізраїлю. Що вже начудив Іран?

30/01/2023
no-cover

Ізраїль розпочав власну спецоперацію в Ірані зі стрімкого удару по двох військових об’єктах. Ймовірно причинами стало: по-перше, отримання Іраном ядерних технологій, про що Ізраїлю доповіла розвідка США. А по-друге, російська активність в регіоні, зокрема про це зазначає експерт видання “НВ”, Іван Яковина, за інформацією якого одним із двох військових об’єктів був нібито юридично – завод із виробництва паливних мастил, однак він де-факто виробляв військові дрони по типу “Shaheed”. Щодо російської активності схиляється  і Юрій Федоров.

"Не виключено, що приводом стала саме російська активність у регіоні – нещодавній візит до Тегерану спікера російської Держдуми В'ячеслава Володіна. Про що говорили, ми точно не знаємо. Ізраїльська та американські розвідки могли отримати відомості про отримання іранцями ядерних технологій, що для Ізраїлю критичний момент. У розвитку подій також зацікавлені навіть ряд арабських держав", – розповів військово-політичний експерт із Праги  Юрій Федоров в ефірі Апостроф TV.

Такими діями Ізраїль показує належне і реальне місце Ірану на Близькому Сході, а не тільки покарання за підкилимні та небезпечні ігри разом із Кремлем, який також може сприйняти подібні інциденти як попередження  за шкоду інтересам США та Ізраїлю. Хоча ніхто не можу виключати, що Росія сама могла долучитисб до ударів в Ірані.

"Є версія, що за цими ударами по іранських об'єктах могла стояти сама Росія, але це дуже теоретична версія. Кремлю такі провокації вкрай невигідні, оскільки іранське керівництво через це може переглянути свої відносини з Кремлем і припинити постачання безпілотників та ракет, що для Путіна має надто велике значення. Це дуже тонка гра в провокації, на яку Москва просто не здатна. У РФ і так мало залишилося союзників. Про великих гравців (Індія та Китай) і говорити нема чого. Вони формально говорять про партнерські відносини з росіянами, але відкрито дистанціюються від російської агресії проти України", – наголосив Юрій


                         



Коментарі