Політика
Подобається

Небезпека від Білорусі! Прямо на кордоні – війська мобілізовані, почалося!

08/09/2022
Небезпека від Білорусі! Прямо на кордоні – війська мобілізовані, почалося!

Білорусь у четвер почала військові навчання поблизу кордону з Україною та Польщею, а також у Мінській та Вітебській областях.

Про це повідомило міністерство оборони країни.

Метою командно-штабних навчань у міноборони Білорусі назвали навчання органів військового управління Збройних сил, інших військ та військових формувань Білорусі безперервному управлінню силами та засобами при виконанні завдань.

Навчання відбуваються на полігоні "Брестський" біля кордонів України і Польщі та на ділянках у Мінській та Вітебській областях.
Зазначається, що під час навчань, які триватимуть тиждень, буде відпрацьовано "звільнення території, тимчасово захопленої ворогом", і відновлення контролю над прикордонними районами.

– Навчання дозволять практично відпрацювати такі питання: ведення бойових (спеціальних) дій зі звільнення території, тимчасово захопленої противником; відновлення контролю за Державним кордоном у зонах (смугах) відповідальності об'єднань; авіаційна підтримка військ; забезпечення силових заходів військового стану, боротьба з диверсійно-розвідувальними групами супротивника та незаконними озброєними формуваннями, – зазначили у відомстві.

Крім того, за інформацією пресслужби, під час навчань буде відпрацьовано питання щодо відновлення контролю над державним кордоном у зонах відповідальності об'єднань, авіаційної підтримки військ, а також забезпечення режиму воєнного стану, боротьби з диверсійно-розвідувальними групами противника та незаконними збройними формуваннями.

За даними міністерства, кількість військ і військової техніки, задіяних у навчаннях, не вимагала від них повідомлень відповідно до норм ОБСЄ.

Раніше, заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов в інтерв'ю одному з видань запевнив, що українські військові готові до будь-якого розвитку подій під час командно-штабних навчань в Білорусі з 8 по 14 вересня щодо "звільнення територій, тимчасово захоплених противником".

 – Ймовірність проведення наступу противника з території Республіки Білорусь або вторгнення білоруських військ в Україну залишається низькою. Водночас у період з 8 до 14 вересня у збройних силах Республіки Білорусь заплановано проведення командно-штабного навчання, під час якого основна увага, ймовірно, приділятиметься питанням ведення маневреної оборони з подальшим переходом у контрнаступ та звільненням територій, тимчасово захоплених противником, – сказав посадовець.

Військові не виключають, що під так званою "втраченою територією" маються на увазі прикордонні райони Волинської, Рівненської та Житомирської областей. За словами Громова, це відповідає концепції спільних дій збройних сил так званої союзної держави на українському напрямку.

Але ЗСУ, запевнив Громов, готові до будь-якого перебігу подій, зокрема й на північному напрямку нашої держави.

На думку українського військового експерта Олега Жданова, яку він висловив під час всеукраїнського марафону, ситуація на Волинському та Поліському напрямах не змінилася істотно. На українському кордоні вона залишається стабільно-напружено.

Як він вважає, Спільні навчання Білорусі та росії можуть насторожувати. Можливо, ще якісь країни наважться прийняти участь у них навчаннях. Експерт заявив, що сили оборони України на цих напрямах готові до зустрічі білоруських військ та до військових провокацій, якщо їх буде здійснювати РФ.

Свою оцінку ситуації вже надала Моніторингова група «Беларускі Гаюн».

– Виходячи з інформації, опублікованої МО РБ, можна зробити висновок, що навчання в першу чергу спрямовані на відпрацювання дій щодо деокупації території Білорусі у разі можливого нападу України. Режим Лукашенка дуже боїться помсти за співучасть у військовій агресії проти України.

Не можна не відзначити, що окремим пунктом зазначено відпрацювання дій щодо боротьби з ДРГ та НВФ. Це обумовлено панічною острахом режиму Лукашенка білоруських добровольчих підрозділів, які зараз воюють в Україні проти Росії та декларують готовність повалити Лукашенка силовим шляхом, – йдеться у повідомленні группи.

Як вони вважають, у зв'язку з цим можна зробити висновок, що тематика навчань насамперед спрямована на боротьбу зі страхами Лукашенка та військової загрози для України не створює.


                         



Коментарі