Політика
Подобається

Ніхто і нічого олігархам не пробачить! Зеленський про антиолігархічний закон і ключові події в 2022 році

16/12/2021
Ніхто і нічого  олігархам не пробачить! Зеленський про антиолігархічний закон і ключові події в 2022 році

Президент України Володимир Зеленський заявив у колонці для спецпроєкту "Новое время" та The Economist Світ, що початок роботи антиолігархічного закону однією з ключових подій в 2022 році.
"У травні 2022 року з'явиться максимально чітка червона лінія для тих, хто вважає ще з 90-х років, що держава це їхня особиста власність. Почне діяти антиолігархічний закон. Це найпотужніший крок для детінізації економічних та політичних відносин в Україні", зазначив Зеленський.
Глава держави наголосив на тому, що не буде пробачати олігархам змов та незаконних схем. Також, Зеленський зазначив, що більше не буде змоги "купувати політиків, аби вибивати для себе економічні привілеї".
"Цей крок уже зроблено, і назад його не відіграти, хоч би що намагалися зробити панове олігархи. Можете об'єднуватись у бізнесі, але жодних змов і схем, щоб „злити“ державу, ніхто вам більше не пробачить. І купувати політиків, щоб вибивати для себе економічні привілеї, у вас більше не вийде. Закон один для всіх" зазначив Зеленський, який недавно перейшов у відкрите протистояння з бізнесменом Рінатом Ахметовим.
Також, Президент України назвав інші ключові події та завдання на 2022 рік. Серед них продовження кампанії з вакцинації, й судова та інфраструкрурна реформи. "Жодна людина не може й не має терпіти втому довго. Це шлях до вигоряння, зневіри та втрати надії. Тому держава зобов’язана пропонувати рішення, здатні вберегти суспільство від таких відчуттів. З цього погляду 2022 рік вирішальний для України. Тільки повний курс щеплення для абсолютної більшості людей стане передумовою для того, аби забути про карантин", наголосив Зеленський.
Цей важливий крок для України, бо народ позбудеться від впливу олігрхів, адже вони намагалися впливат одразу на все: на ухвалення рішень як в парламенті, так і щодо призначення міністрів, керівників держпідприємств в усіх секторах економіки. Вони вирішували, що і кому дивитись по телебаченню, за якими тарифами і за що саме сплачувати кошти і багато іншого.
Коментуючу закон про деолігархію, Зеленський зазначав раніше:
"Всім варто остаточно зрозуміти, що держінституції та суди мають бути незалежні не тільки від інших гілок влади, але й від великого бізнесу. Політичні партії, ЗМІ, державні службовці всіх рівнів, судді, правоохоронці, наглядові ради держкомпаній всі повинні функціонувати без підтримки та впливу цього великого олігархічного капіталу".
В той же час, голова енергетичного комітету Верховної ради Андрій Герус, в своєму інтерв'ю для Лізі, прокоментував певні дії Ахметова поганою ідеєю. А саме шантаж та погрози владі відключенням електроенергії. Також, Герус сказав, що це така бурна реакція на ухвалення закону про олігархів.
"Це чітко видно за тими новинами та сюжетами, які показують на телеканалах ТРК Україна та Україна 24. Це вже не просто висвітлювання подій, це справжня медійна атака на органи влади на парламент, уряд і президента." каже Герус.
Герус вважає, що Ахметову краще бути інвестором. Бо це все залежить від глибини участі в політиці, від масштабів впливу на адміністративні та політичні решенняю. Зокрема, це заради обмеження конкуренції. "Що менше такого впливу, то менш олігархічний такий бізнес" .вважає голова енергетичного комітету ВР.
"Можна багато говорити про гарантії, але, на мою думку, те, що Зеленський підняв питання надмірного впливу олігархів на розвиток держави, кардинально та принципово відрізняється від ліній поведінки попередніх президентів.
Але, звісно, щоб суспільство побачило практичний ефект, то потрібні наступні кроки: демонополізація та розвиток конкуренції, судова реформа, підвищення якості роботи правоохоронних органів, побудова сильних державних інституцій,"- вважає голова енергетичного комітету ВР.

Нагадуємо, що Верховна Рада 23 вересня ухвалила закон "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)". 4 листопада його підписав Голова ВР Руслан Стефанчук, а 5 листопада Президент Володимир Зеленський. Закон набув чинності 7 листопада, він буде діяти впродовж 10 років, починаючи з 7 травня 2022 року.

 



 

 


                         



Коментарі