Без категорії
Подобається

“Люблінський трикутник” в гостях у України

14/12/2021
no-cover

На наступному тижні в Україні пройде саміт "Люблінського трикутника". Про це у twitter повідомив Якуб Кумох – голова Бюро міжнародної політики при президентові Польщі.

Вже в цей понеділок, 20 грудня, в рамках саміту "Люблінського трикутника" візит до України планують голови держав Польщі та Литви Анджей Дуда, Гітанас Науседа. На зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським плануюється обговорити безпекову ситуацію в регіоні. Як підкреслив в повідомленні Кумох цей візит також є висловленням підтрики Україні в світлі провокацій та тиску з боку Російської Федерації.

Нагадаємо, що раніше, 3 грудня, Зеленський, Дуда та Науседа вже проводили переговори в форматі конференції, в ході якої лідери держав погодили спільний заклик до міжнародного товариства посилити санкції проти РФ у зв'язку з агресію по відношенню до України, а Кремль деескалації шляхом виведення військ з-під кордону України та незаконно окупованих територій.

12 грудня, заступники глав МЗС вже згаданих країн, Микола Точицький, Марцін Пшидач та Мантас Адомєнас, в Луцьку вже мали обговорення ситуації з безпекою в регіоні. Окрім цього на обговоренні були підняті питання графіка майбутніх зустрічей, узгодження плану дій по зменшенню кількості дезінфлормації протягом 2022-2023 років, та рішення щодо подальшого ходу програми Дороржньої карти співробітництва всередині Люблінського трикутника. Метою створення Люблінського трикутника, як повідомлялось, стало заохочення лідерів трьох країн: Литовської республіки, Польської республіки та України створити трисоюз для регіональної співпраці в питання безпекового, еокономічного та соціально-гуманітарного життя регіону.
Рішення про створення такого союзу було винесено 28 липня 2020 року міністрами закордонних справ Литви, Польщі та України, які підписали Декларацію про створення нового регіонального союзу.


                         



Коментарі