Без категорії
Подобається

Можливі відставки у Кабміні: як змінювалися кандидати на звільнення

02/10/2021
Можливі відставки у Кабміні: як змінювалися кандидати на звільнення

З початком осені почало з’являтися все більше інформації про можливі кадрові ротації у Кабміні. З різних причин кілька міністрів можуть залишити уряд. Деякі кандидати «на виліт» поповнили цей список лише нещодавно. Так, днями стало відомо про можливу відставку міністра охорони довкілля Романа Абрамовського, тоді як про заміну міністра оборони мова вже не йде.

Наприкінці липня народний депутат із фракції «Слуга народу» Олександр Качура повідомив про можливу відставку трьох посадовців з Кабміну – міністра культури Олександра Ткаченка, міністра юстиції Дениса Малюськи та міністра оборони Андрія Тарана.

На початку вересня видання LB.ua та Українська правда повідомили вже новий список претендентів на звільнення. До нього увійшли міністр соціальної політики Марина Лазебна, міністр оборони Андрій Таран та віцепрем'єр- міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський.

Претензії є до міністра Андрія Тарана.Найбільше запитать є до міністра оборони. Насамперед, кандидатуру цього міністра, як і міністра закордонних справ, подає сам президент (усіх інших – прем’єр). Тобто, фактично, рейтинг очільника Міноборони напряму може впливати на рейтинг глави держави.

Політолог Микола Давидюк у коментарі «Слово і діло» припустив, якщо Таран та його найближче оточення залишатимуться на своїх посадах, це знизить авторитет президента серед військових – через неефективність відомства.

Міністерська посада вимагає максимальної віддачі, ефективності та сильної команди, яка працюватиме за тими напрямками, які є найбільш пріоритетними для держави, для президента як головнокомандувача.

«Якщо оглядатись на діяльність Андрія Тарана, ефективності та віддачі не було, тому його відставка буде логічною. А більше, вона принесе президенту електоральні бали», – вважає Давидюк.

У рамках візиту Володимира Зеленського до США, між міністерствами оборони підписали рамкову угоду про стратегічне партнерство. Однак, за словами політолога, це майже ніяк не вплине на рейтинг Андрія Тарана.

«Не можна розраховувати, що від технічних документів зміниться рівень довіри чи авторитет серед військових. Тому це достатньо інфантильна позиція, що підписання одного договору «врятує ситуацію», – зазначив він.

Політолог Олексій Якубін у коментарі«Слово і діло» наголосив, що оборонну угоду готували значно раніше, тому її вплив на рейтинг Тарана має доволі умовний характер.

Експерт вважає, що Андрій Таран може підпасти під оновлення силового блоку.


                         



Коментарі