Політика
Подобається

Терміново. Олігархів у Верховній Раді не буде! Разумков не дозволить.

17/08/2021
Терміново. Олігархів у Верховній Раді не буде! Разумков не дозволить.

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков відповів на запитання секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олексія Данілова про те, кого саме в РНБО він вважає олігархом. Голова ВР каже, що олігархів в цьому органі наразі немає, але пізніше там можуть з'явитися або вони самі або їхні представники.

 "Давайте робити і писати закони так, щоб в РНБО не з'являлися олігархи… (не треба) маніпулювати і казати, що там хтось є (з олігархів в РНБО)… Поки що нема, і мені б дуже не хотілося, щоб там з'явилися. А тим більше, мені б не хотілося, щоб там були люди, які навіть гіпотетично можуть у майбутньому відстоювати чиїсь інтереси, окрім інтересів українського народу".

Передісторія: На розгляді Верховної Ради перебуває так званий законопроєкт про олігархів, згідно з яким саме РНБО буде визначати, хто в країні є олігархами, а хто – ні. Разумков висловлював думку, що РНБО не може мати таких повноважень, оскільки існує конфлікт інтересів: якщо хтось із РНБО буде перебувати в тісних корупційних відносинах з представником великого бізнесу, то він не проголосує в рамках РНБО за включення цієї особи до переліку олігархів. Секретар РНБО Данілов на це відреагував так: "(Спікер) вважає, що серед нас 23-х членів РНБО є олігархи, то я хотів би послухати, хто із нас тут є олігарх, щоб тут був конфлікт інтересів?"

В Україні за 30 років незалежності сформувалася нечисленна група людей, які завдяки своєму багатству впливають практично на всі сфери життя країни. Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект, покликаний обмежити надмірний вплив цих людей, відомих під ім'ям "олігархи", але чи вийде це зробити, – велике питання. У черговому матеріалі, присвяченому ювілею Незалежності, "Апостроф" згадував, як створювалися фінансово-промислові групи, яку роль вони відіграють у житті країни, і чи можлива в принципі Україна без олігархів.

Олігархи загрожують національній безпеці країни. Це випливає з тексту (та й самої назви) законопроекту, який в червні 2021 року подав до Верховної Ради шостий президент України Володимир Зеленський.

Проект закону № 5599 "Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)" на сьогодні прийнятий в першому читанні, але поки зовсім неясно, коли його схвалять в цілому (і в якій редакції).

Можна довго сперечатися про переваги і недоліки згаданого законопроекту, але найбільше дивує те, що така законодавча ініціатива виникла на 30-му році суверенного існування нашої держави. При тому, що про шкоду, яку завдають Україні олігархи, не говорив, напевно, тільки ледачий (хоча, швидше за все, ледачий теж про це згадував).

Перший заступник голови парламентської фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко анонсував новий законопроєкт для боротьби з «поправковим спамом». Внести в Раду його можуть незабаром, а ухвалити вже восени. До 7 вересня нардепи на літніх канікулах.


                         



Коментарі