Політика
Подобається

Подвійне громадянство: як політики обіцяють врегулювати питання

28/07/2021
Подвійне громадянство: як політики обіцяють врегулювати питання

Питання подвійного громадянства давно обговорюється в Україні. Якщо для звичайних громадян наявність другого паспорта не критична, то для державнирішення РНБО, згідно з яким чиновники в декларації мають зазначати наявність другого громадянства. 

Володимир Зеленський у жовтні 2019-го обіцяв внести до Верховної ради законопроєкт про надання етнічним українцям "часткового громадянства України". 

«Ми вже практично вибудували структуру, як дати етнічним українцям, які живуть в будь-яких країнах світу, можливість стати частково громадянами України, тобто мати можливість їм надати громадянство. При цьому для них головна була проблема, що вони хочуть залишитися громадянами тих країн. Тобто, вже зараз придумана ця конструкція. Ми будемо вносити законопроєкт» – розповів президент України. 

У програмі уряду Дениса Шмигаля є обіцянка виробити пропозиції щодо політики держави до вирішення проблеми наявності де-факто подвійного громадянства на окупованих територіях.

Окремо віцепрем'єр – міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив, що після деокупації Донбасу представників місцевої влади будуть позбавляти мандата за наявність подвійного громадянства.

«Коли справа дійде до виборів, починаючи з місцевих, ми не зможемо проконтролювати виборців з двома або трьома паспортами, але у виборчому законі буде чітко написано, що обраний голова сільради, голова району не може бути громадянином іншої держави" – розповів він. 

Нардеп від групи «За майбутнє» Віктор Балога в програмі обіцяв підтримувати законодавчі ініціативи щодо подвійного громадянства з країнами-членами ЄС. Обіцянка в процесі виконання, наразі такі законопроєкти не голосували.

Член фракції «Слуга народу» Володимир Крейденко на початку 2021 року пообіцяв не підтримувати президентський законопроєкт про подвійне громадянство. 

«Я особисто не підтримую подвійне громадянство і не підтримаю видачу двох, трьох, п'яти паспортів. Тому що незрозуміло тоді, кому буде служити, якщо це державна служба, людина», – сказав він.


                         



Коментарі