Головні Новини
Подобається

«Це стане справжньою гуманітарною катастрофою»: у ТКГ розповіли про основні причини та наслідки видачі РФ паспортів в ОРДЛО

28/06/2021
«Це стане справжньою гуманітарною катастрофою»: у ТКГ розповіли про основні причини та наслідки видачі РФ паспортів в ОРДЛО

Росія продовжує активно видавати свої паспорти на  території тимчасово окупованих Окремих районів Донецької та Луганської Областей (ОРДЛО). Для жителів  окупованих ОРДЛО це «стане справжньою гуманітарною катастрофою»

Росія продовжує активно видавати свої паспорти жителям тимчасово окупованих Окремих районів Донецької та Луганської областей з декількох причин. Про це, 28 червня, в ефірі телеканалу «Україна 24» розповіла учасниця Тристоронньої контактної групи Тетяна Іванова.

«Люди продовжують залишати непідконтрольні території, виїжджаючи не тільки в Україну або в Росію, а в будь-які можливі країни. Для того, щоб це зупинити, Москва робить всі необхідні заходи, щоб вручити свої паспорти максимальній кількості людей. Але для самих жителів ОРДЛО це стане справжньою гуманітарною катастрофою. Вони не зможуть ні в Україну приїхати і отримати свою пенсію, ні полікуватися, ні вчити дітей, ні спілкуватися з рідними, і багато інших проблем», – зазначила пані Тетяна.

Делегат додала, що жителі окупованих  територій «виїжджають і роблять все можливе, щоб діти виїхали на навчання, щоб вони не залишилися вчитися в «ДНР». Люди прагнуть потрапити не тільки на підконтрольну українську територію, а й в інші країни, оскільки гуманітарна ситуація в ОРДЛО стає все гіршою»,

Пані Іванова пояснила, що роздаючи свої паспорти РФ намагається досягти декількох цілей:

  1. Московським окупантам дуже важливо утримати людей на непідконтрольній Києву території, аби послабити їх зв’язок з Україною, та не допустити виїзд людей саме на українську територію.
  2. У Росії скоро мають відбутися вибори, тож зайвий мільйон «намальованих» голосів з правлячу партію – Єдину Росію – владі РФ, враховуючи низькі рейтинги Путіна і його прибічників, вельми потрібен.
  3. Пропагандисти РФ отримують додаткові можливості для сюжетів про прагнення «народа Донбаса» повернутися в «родную гавань».

Нагадаємо, що ще раніше, 27 черня , представник Міністерства закордонних справ України розкритикував заяви Росії про паспортизацію окупованих територій ОРДЛО. Речник МЗС України Олег Ніколенко підкреслив, що паспортизація – це пряме порушення Мінських домовленостей.

За словами пана Олега, сказаними в коментарі РБК-Україна, Росія навмисно зриває всі домовленості, роздаючи свої паспорти на окупованих територіях.

«Під виглядом «захисту російських співвітчизників» війська Росії окупували частину територій Грузії та України, російські спецслужби безперестанку втручаються у внутрішні справи країн Балтії», – зазначив Ніколенко.

Російську паспортизацію речник назвав «елементом російських гібридних тактик проти сусідніх держав».

Раніше, у квітні 2019 року Україна і міжнародне товариство, зокрема учасники Радбезу ООН, засудили рішення РФ ввести спрощений порядок надання російського громадянства українцям на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях.

«За нашими даними, за два роки понад півмільйона місцевих жителів отримали російські паспорти. Таким кроком Росія свідомо руйнує Мінські домовленості, логіка яких полягає у відновленні суверенітету України і мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій. Натомість російська сторона продовжує закріплювати результати своєї окупації, затягує контрольовані нею українські території у свій політичний, економічний, електоральне, соціальний та культурний простір», – зауважив речник МЗС.

Ніколенко додав, що за таких умов бурхливі заклики російських чиновників про буцімто небажання України досягти прогресу в Мінському процесі виглядає «особливо цинічними й такими, що не мають нічого спільного з реальністю».

Також підписуйтесь на наші ТЕЛЕГРАМ та ЮТУБ канали аби не пропустити ще більше цікавої та актуальної інформації.

 


                         



Коментарі