Головні Новини
Подобається

“За все потрібно платити”: Скільки коштує народитися, одружитися і померти в столиці

22/02/2019
“За все потрібно платити”: Скільки коштує народитися, одружитися і померти в столиці

У місті, як не крути, життя платне. І не тільки життя. Народилась людина або померла, хоче створити осередок суспільства або анулювати його – все, що фіксується в держорганах, підлягає оплаті у вигляді як мінімум держмита (в більшості випадків). Плюс супутні витрати.

І хоч не про все прийнято говорити вголос, ми вирішили вивчити питання з самої прагматичною боку і розповісти вам, у скільки обійдеться звичайним киянам те, що в київських РАГСах значиться скромними написами на кабінетах, розташованих часто по сусідству. Така селяві.

Народження дитини: бюрократичні та фінансові нюанси

Залишимо за кадром пологовий будинок і послуги лікаря по веденню вагітності, це тема для окремого лонгріда. Поговоримо про реєстрацію та папірці.

Отже, свідоцтво про народження – те, що потрібно мати кожному новонародженому, щоб вважатися офіційно «громадянином». Отримати його можна в РАГСі, надавши необхідні документи *. Безкоштовно. Але тільки якщо ви вклалися в термін (за законом подати заяву на реєстрацію народженої дитини за місцем проживання або за місцем його народження потрібно протягом місяця після події). Потім – штраф у розмірі до 51 грн. Ламінація не входить в послугу, тому її можна зробити самим за окрему плату.

Потім нового члена сім'ї потрібно зареєструвати (прописати) за місцем проживання батьків, обох або одного з них, або родичів (за спільною згодою). Згідно із законом – протягом трьох місяців після народження. Збір за цю послугу – 27 грн (штраф за прострочення – 81 грн). Зробити це можна, до речі, також в пологовому будинку.

Разом: від 27 до 227 грн в середньому
Терміни: для подачі документів – місяць з дня народження дитини; для реєстрації – три місяці.
* Документи: для реєстрації народження – паспорти мами і тата, довідка з пологового будинку (дійсна лише місяць!), Заява, можливо знадобиться свідоцтво про шлюб. Для прописки – заява, паспорти всіх прописаних за адресою, свідоцтво про народження дитини.

Узи шлюбу: ціна питання і особливості оформлення

Створити сім'ю офіційно можна в будь-якому РАГСі Києва незалежно від адреси прописки нареченого і нареченої. Правда, ціни за послуги в кожному конкретному закладі можуть злегка варіюватися залежно від району. Наприклад, оформити шлюб в центральному РАГСі столиці коштує трохи дорожче, ніж в інших. І тільки тут можна оформити шлюб з іноземцем. Але держмито за оформлення офіційної сім'ї незмінне і обійдеться нареченому і нареченій в прямому сенсі слова в копійки – всього 0,85 грн. А ось ціни за послуги РАГСу – це вже зовсім інша історія. Але про це трохи пізніше.

Важливий нюанс: згідно чинному законодавству України, в шлюб можна вступати тільки повнолітнім громадянам (раніше можна було з 17 років), в особливих випадках за рішенням суду – з 16-річного віку.

Також тепер працівники РАГСу зобов'язані проінформувати майбутнє подружжя про їх майбутні права і обов'язки. І навіть видати направлення на обстеження на TORCH- інфекції. Ще одне нововведення – штампів про шлюб і розлучення більше не ставлять, доказом є виключно свідоцтва.

Скромно і удвох або з маршем і живою музикою?

Формат церемонії має пряме відношення до її вартості. Наприклад, розпис по «скороченому обряду» в кабінеті вдвох обійдеться майбутньому подружжю в 261 грн, а урочистий «повний» обряд в ошатній залі з вальсом Мендельсона, кільцями на подушечці і живою музикою (за бажанням) – від 510 грн. Церемонія у вихідні та святкові дні – 1020 грн, виїзна церемонія – від 1500 грн.

Крім того, вам запропонують також численні додаткові послуги – від консультаційних до замовлення фотографа, голубів і прокату плаття. Але все на розсуд замовників. Ціна питання – від 36 грн (за заповнення заяви) і до безкінечності.

Експрес-весілля

З 2016 року існує офіційна послуга оформлення шлюбу за один день. Вартість такого задоволення набагато вище «звичайного» – від 1000 до 2000 грн (в залежності від того, будній це день або вихідний, робочий час або вечірній / нічний, термінова реєстрація (протягом години) або протягом доби. Термінова виїзна церемонія – від 2500 грн. Де розписатися за добу, можна подивитися на сайті Мін'юсту.

Не виходячи з будинку

З 2015 року подати заяву можна і онлайн на сайті Мін'юсту тут: dracs.minjust.gov.ua. До речі, там же можна і записатися на прийом, і задати питання онлайн і оформити інші документи.

Разом: таким чином, розписатися можна і за 200 грн, і за 2000 грн, і за 20 000 грн в залежності від формату, термінів, місця і т.д.

Стандартна процедура: від 261 грн
Виїзна церемонія: від 1500 грн
Експрес-весілля за 24 години: від 1000 грн
+ Держмито: 85 копійок
Терміни: церемонія призначається через місяць з подачі заяви (в стандартному варіанті)
* Документи: заява, паспорти молодят, ІПН (для заповнення квитанції держмита), свідоцтво про розлучення або смерті чоловіка (якщо шлюб повторний).

Розлучення: що почому

Розлучитися можна в РАГСі (якщо немає спільних неповнолітніх дітей і майнових суперечок, і є обопільна згода) або через суд (якщо є діти або один з подружжя проти розірвання шлюбу).

Порядок оформлення через РАГС схожий на попередній процес: можна оформити заяву через той же сайт Мін'юсту, а можна особисто в кабінеті. Головне – присутність обох з подружжя (якщо за обопільною згодою без взаємних претензій) та їх особистий підпис. Через місяць, якщо не передумали, можна забрати свідоцтво про розлучення.

Держмито на оформлення розлучення обійдеться всього в 8,5 грн. Також співробітники РАГСу можуть просити плату за оформлення заяви на розлучення (до 30 грн). Власне, якщо без суду – то це все.

Якщо необхідно вирішення питання в судовому порядку, доведеться сплатити судовий збір 768 грн. Послуги адвокатів, якщо знадобляться, дуже варіюються в ціні. Процедура досить тривала і обійдеться явно дорожче, ніж «лайт» -варіант.

Разом: розлучитися через РАГС дешевше, ніж розписатися – держмито за оформлення розлучення складає всього 8,5 грн. У випадку з судом все складніше, один тільки судовий збір потягне на 768 грн  плюс додаткові витрати.

Терміни: забрати свідоцтво про розлучення в РАГСі можна через місяць після подачі заяви; термін розгляду судових позовів, як правило, – близько 10 днів, а сама справа може тривати в кожному окремому випадку по-різному.

Документи: в РАГС – спільна заява подружжя, ІПН і паспорта обох, свідоцтво про шлюб. До суду потрібно подавати крім позову копії свідоцтва про народження спільних дітей, довідки про доходи, договір про умови проживання дітей після розлучення.

Закінчення земного шляху: необхідні витрати

Смерть – це трагедія і непоправна втрата. Але довідки, реєстрації і витрати ніхто не відміняв. Зі зрозумілих причин поширена послуга виклику ритуального агента (від 400 грн), який вирішить всі питання «під ключ». Але все одно знадобиться особиста присутність родича для оформлення довідок та документів.

Головний документ – свідоцтво про смерть – видається все в тому ж РАГСі за місцем прописки покійного (видається безкоштовно приблизно протягом доби) на основі медичної довідки про настання смерті родичам покійного.

Іноді потрібна процедура розтину (щоб встановити точну причину смерті) – вона вже платна. Так само, як і всі інші заходи у зв'язку зі смертю. Наприклад, транспортування тіла в морг обійдеться в суму від 300 грн, зберігання в морзі – від 200 грн / добу, бальзамування – від 700 грн, відспівування – від 200 грн, вінки – від 200 грн. і т.д.

Вогонь чи земля?

Кремувати людину дешевше, ніж ховати. Зробити це «під ключ» обійдеться в суму від 5000 грн (кремація, урна, ніша під урну, текст на урну, місце в колумбарії та ін.). Київський крематорій – один з трьох в Україні – користується величезним «попитом», якщо такий вислів доречний в даному випадку.

На додаткові витрати – оренда катафалка (від 800 грн / год, у приватників можна знайти дешевше), поминальний обід (від 120 грн / чол), музичний супровід (від 800 грн) і інше – окремий прайс.

Крім того зараз, на жаль, існує проблема з місцями на кладовищах, яких катастрофічно не вистачає. І навіть враховуючи, що саме місце ніби як безкоштовне, всі послуги, включаючи копання могили і оформлення документів, – платні. Плюс труна (від 700 грн. До 11 тис грн.), Атрибутика. Як правило, ретельні агентства надають послуги "все включено", пропонуючи "пакетні" пропозиції. Проведення похорону «під ключ» надається за суму від 4500 до 140 тисяч грн і вище (так звані пакети «преміум»).

Разом: жити в столиці дорого, але померти ще дорожче
Документи: для отримання свідоцтва про смерть – паспорт померлого, паспорт родича, медичний висновок про смерть.
Ціни: в середньому поховати людину в Україні коштує за найскромнішими підрахунками від 8 до 15 тисяч грн і вище.

Живіть довго і щасливо. Тому що так економніше, в кінці кінців.


                         



Коментарі