Головні Новини
Подобається

Проїзд в громадському транспорті може стати ще дорожче

21/02/2019
Проїзд в громадському транспорті може стати ще дорожче

Хвиля подорожчань проїзду в громадському транспорті прокотилася по Україні ще в 2018 році.

Жителів великих міст, на зразок Києва і Дніпра, вже не дивують 7-8 гривень за проїзд в маршрутці і 5-6 гривень – в метро або тролейбусі.  Однак це ще не все: в 2019 році українців чекає чергове підвищення цін.

Вже з січня-березня 2019 року в багатьох українських містах «підскочили» ціни на проїзд в громадському транспорті.

Наприклад, у Львові проїзд в маршрутці тепер коштує 7 гривень замість колишніх 5-6 гривень.  У міськраді стверджують, що економічно обґрунтована ціна проїзду перевищує 8 гривень, але обіцяють поки що доплачувати перевізникам різницю з міського бюджету.

Влада Кривого Рогу прислухалися до вимог приватних перевізників і підвищили вартість проїзду в маршрутних автобусах до 8 гривень.  Перевізники скаржилися на подорожчання палива та комплектуючих.

Не у всіх містах плани перевізників домогтися підвищення тарифів на проїзд увінчалися успіхом.

Наприклад, в Запоріжжі планували підвищити вартість проїзду в маршрутках до 7 гривень, але так і не змогли через масові протести.  А проїзд в міському електротранспорті так і залишився по 5 гривень.

У Харкові з 7 лютого проїзд в метро подорожчав до 8 гривень.  Подорожчання пояснюють підвищенням зарплат працівників метрополітену і зростанням цін на електрику.

Вартість проїзду в трамваях і тролейбусах підняли до 6 гривень.  Однак це рішення оскаржили в суді, так що подорожчання повинні скасувати.

А в Білій Церкві завдяки протестам так і не відбулося подорожчання проїзду в маршрутках і тролейбусах.  Правда, рішення мерії не скасували, а лише відстрочили його виконання до травня.

На той час спецкомісія повинна розібратися, чи є економічні причини для подорожчання.

Право на пільговий проїзд у метро має п'ята частина всіх пасажирів, а в трамваях і тролейбусах – 63%.  У тому ж Харківському метрополітені за 2018 рік нарахували збитків у 165 млн гривень, а нові ціни вважають цілком обґрунтованими.

Директор юридичного департаменту Харківської міськради В'ячеслав Басараб зазначає, що всі розрахунки попередньо перевірялися фахівцями профільних департаментів.

Ну а у випадку з маршрутками, то тут, за словами президента ГО «Союз перевізників України» Валентина Демчука, подорожчало буквально все: паливо, запчастини, ремонт та закупівля машин.

Ще однією причиною подорожчання проїзду в маршрутках є брак водіїв, які масово виїжджають на більш високооплачувану роботу за кордоном.  Щоб їх утримати, потрібно підвищувати зарплати.

На думку експерта громадської організації «Європатруль» В'ячеслава Коновалова, єдиною причиною подорожчання проїзду є бажання перевізників нажитися на пасажирах, а не через необхідність оновити автопарк або підвищити зарплати.

Однак він зазначив, що питання компенсації державою проїзду для пільговиків залишається відкритим: гроші з центру до перевізників не доходять, а маршрути на місцях стверджують тільки за умови виділення пільгових місць.


                         



Коментарі