Головні Новини
Подобається

Що потрібно знати, щоб проголосувати на виборах не за місцем прописки

15/02/2019
Що потрібно знати, щоб проголосувати на виборах не за місцем прописки

Пояснюємо, як перевірити наявність свого прізвища у списку виборців і як проголосувати тим українцям, у яких 31 березня або в день передбачуваного другого туру 21 квітня можуть виникнути труднощі через місце прописки.

Що потрібно знати, щоб проголосувати?

Якщо вам 31 березня 2019 року як мінімум 18 років, то сміливо йдіть на виборчу дільницю за виборчою адресою.

Перед виборами органи держреєстру складають списки виборців. У них потрапляють всі повнолітні громадяни України, які мають право голосу.

Не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів на Вашу електронну адресу за місцем реєстрації прийде спеціальне запрошення. У ньому будуть вказані час і місце проведення голосування.

Не мають права голосу ті українці, яких суд визнав недієздатними в зв'язку з психічним розладом. Це стосується голосування і в межах країни, і за кордоном.

Хочу перевірити, чи є я в списку виборців. Як це зробити?

Зробити це можна двома способами.

Не виходячи з дому заповнити інформацію про себе на сайті Державного реєстру виборців, а саме – вказати прізвище, ім'я, по батькові, електронну пошту та виборча адреса в розділі "Перевірка включення". Далі залишиться тільки ввести на сайті спеціальний код, який вам пришлють на мейл, і ви отримаєте доступ до потрібних даних. Це займе всього кілька хвилин.

Прийти до дільничної виборчої комісії за місцем реєстрації і перевірити, чи є ви в попередньому списку виборців. Комісії почнуть роботу не пізніше 13 березня 2019 року.
Якщо вас в списку немає – потрібен час, щоб це виправити. Тому перевірити це треба не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів.

Що робити, якщо вас немає в списку виборців?

Треба звернутися до відділу ведення державного реєстру виборців  і написати там відповідну заяву.

Важливо: заява може бути подана не пізніше, ніж за п'ять днів до дня виборів. На президентських виборах 2019 року дедлайн буде 25 березня для першого туру.

Також, згідно зі статтею 274 Кодексу адміністративного судочинства, ви маєте право звернутися до суду, якщо вас немає в списку виборців.

Суд розглядає позовні заяви, які були подані не пізніше дводенного строку до дня голосування. Останнім днем, коли подається такий позов, є 29 березня 2019 року.

Рішення суду виконуються негайно.

Які документи потрібно брати з собою на дільницю?
Один з документів, який підтверджує громадянство України:

паспорт (в тому числі закордонний, службовий або дипломатичний)
тимчасове посвідчення громадянина України;
посвідчення особи моряка;
посвідчення члена екіпажу;
посвідчення особи на повернення в Україну.

Як проголосувати без прописки, тобто якщо немає зареєстрованого місця проживання?

В такому випадку є три опції, щоб визначити свою виборчу адресу:

узгодити його з центром обліку бездомних осіб, які створюються переважно громадськими і благодійними організаціями та функціонують у великих містах;

узгодити його з соціальною службою, в складі якої створено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб. Більш детальну інформацію можна дізнатися в департаментах соціального захисту областних державних адміністрацій;

звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання.

А можна змінити виборчу дільницю?

Так, є два способи.

Перший – постійна зміна виборчої адреси разом зі зміною прописки.

Другий – тимчасова зміна місця голосування без зміни виборчої адреси. Тоді вас включать в список виборців лише один раз на відповідній ділянці.

Якщо, наприклад, вам треба буде проголосувати не за місцем прописки і в першому, і в другому турі президентських виборів, вам доведеться двічі тимчасово змінювати місце голосування. Далі розповідаємо як.

Як проголосувати в іншому місті України, не за місцем реєстрації?

Змінити тимчасове місце голосування в межах країни дозволяє закон "Про державний реєстр виборців". У той же час його сьома стаття уточнює, що звернення виборця має бути "мотивованим".

Не пізніше, ніж за п'ять днів до дня голосування ви маєте особисто подати заяву про тимчасову зміну місця голосування із зазначенням ділянки або адреси, за якою хочете проголосувати.

Разом з поданням заяви треба буде пред'явити паспорт, а також документи, що підтверджують необхідність тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси.

Підійде довідка з місця роботи, довідка з місця навчання, документ, що підтверджує право власності або оренди на житло, яке знаходиться за місцем, де виборець хоче проголосувати, довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи. Якщо ви подорожуєте – показуйте проїзні документи, путівку в санаторій і т.п.

У Держреєстрі виборців підкреслюють, що перелік документів не є вичерпним. Більш широкий список документів є також на сайті Міністерства юстиції.


                         



Коментарі