Головні Новини
Подобається

“Будуть рости ще більше”: Українців очікує болюче зростання цін на медикаменти

06/02/2019
“Будуть рости ще більше”: Українців очікує болюче зростання цін на медикаменти

У 2018 році вартість медикаментів в українських аптеках зросла майже на 19%. У нинішньому році, за оцінками експертів, ліки можуть піднятися в ціні ще на 20%.

У 2018 році середня вартість упаковки ліків становила 65 грн, що на 19% вище, ніж в 2017. За даними аналітичної системи дослідження ринку «PharmXplorer» / «Фармстандарт», це максимальне зростання ціни на медпрепарати за останні кілька років.

За словами директора київської мережі аптек «Фармація» Руслана Світлого, на початку минулого року постачальники ліків підвищили ціни. При цьому хтось підняв ціни на 30%, а хтось на 1%. Бізнесмен зазначив, що це пов'язано з ростом витрат фармацевтичного бізнесу на електроенергію, газ і зарплати співробітникам.

Світло зазначає, що зростання цін на ліки в нинішньому році буде залежати від коливань курсу гривні і подорожчання факторів, що впливають на собівартість медикаментів.

Але, на думку директора Аптечної асоціації Володимира Руденка, аптечні пункти зберігають стабільну націнку і не демонструють тенденцію до зниження цін.

За останнє десятиліття українці стали віддавати перевагу імпортним препаратам. Їх частка на вітчизняному ринку зросла з 15 до більш ніж 22%. У 2018 році роздрібний ринок ліків склав близько 74,5 млрд грн.

Відзначимо, що, за інформацією вже колишнього заступника міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, протягом п'яти останніх років в Україні ціни на медичні препарати знизилися на 40%. На думку чиновниці, це сталося через те, що держзакупівлі ліків передали міжнародним організаціям.


                         



Коментарі