Економіка України
Подобається

Знайти роботу у 60 років: Які вакансії пропонують пенсіонерам

20/01/2019
Знайти роботу у 60 років: Які вакансії пропонують пенсіонерам

Знайти підробіток і навіть змінити професію в 60. Працюючих пенсіонерів в Україні майже 3 мільйони. Знайти роботу в цьому віці найважче – підтверджують експерти з працевлаштування. Де все-таки цінують досвід таких претендентів на посаду і який підробіток пропонують пенсіонерам?

Пропрацювала диспетчером на нафтобазі, і пенсії ледь вистачає на комуналку та ліки. Тому Галина Миколаївна постійно шукає підробіток.

"Зараз є вакансії прибиральниці часто-густо. Запрошують муляра, штукатура, маляра. Такі посади є скрізь. Я б хотіла в магазин якийсь, фасувати щось", – говорить Галина Тютюнник.

На високу зарплату не розраховує – каже, досить було б і 6000 гривень.

Пенсіонерок, кажуть експерти з працевлаштування, готові наймати помічницями по господарству і доглядальницями дітей. Літні чоловіки знайдуть підробіток як охоронці і водії. А якщо є педагогічна освіта, можна спробувати себе в репетиторстві.

На виробництві професійний досвід пенсіонерів теж цінують, але плата там не дуже висока.

"У нас дуже багато є прикладів, коли 65+ не випускають з виробництва, вони працюють в якості експертів. На чверть ставки. Тому що вони досить добре знають ті нюанси, які зараз вже ніхто крім них не пам'ятає", – розповідає експерт ринку праці Тетяна Пашкіна.

Про те, що після шістдесяти важче знайти роботу – експерти ринку праці не сперечаються. Але на деяких підприємствах готові навіть навчати пенсіонерів, щоб ті працювали.

"На підприємстві працюють понад 8000 осіб, з яких понад чверть – люди пенсійного віку. Вони професіонали своєї справи", – запевняє фахівець служби зі зв'язків з громадськістю комунального підприємства Людмила Сергієнко.

Досвід Лілії Іванівни цінують в університеті. Після виходу на пенсію пропонували залишитися на керівній посаді. Але вона відмовилася заради кіно. На кастинг в Інтернеті натрапила кілька років тому. Сьогодні вже має 10 епізодичних ролей, роботу асистента режисера, і далі працює в університеті.

"Я вирішила, що я залишуся викладачем, піду добровільно з керівної посади, і буду асистентом режисера, буду зніматися далі в серіалах. Тобто моя дитяча мрія ось уже в 61 рік здійснилася", – говорить Лілія Пилипенко, яка підробляє асистентом режисера.

На питання "Хто така Лілія Пилипенко?" – захоплено відповідає – швидше актриcа, ніж викладач.

"Я все життя працювала на керівних посадах. Досить! Я хочу займатися творчістю", – посміхається жінка.

У планах ще курси акторської майстерності. Своє майбутнє пані Лілія бачить на знімальному майданчику.


                         



Коментарі