Економіка України
Подобається

У травні стане відомо, який із методів монетизації субсидій стане найбільш економним

19/01/2019
У травні стане відомо, який із методів монетизації субсидій стане найбільш економним

Монетизація субсидій відбуватиметься за двома методами. У першому випадку кошти надходитимуть на спеціальний рахунок в «Ощадбанку» і забрати зекономлене можна буде наприкінці року. У другому ж випадку люди отримуватимуть кошти на руки, якими й оплачуватимуть комірне.

Раніше про те, скільки за пільговика має сплатити держава, зазначалося в самій платіжці. Із цими коштами споживачі не мали жодного контакту. Тепер ж отримуватимуть допомогу живими грошима – або через банківський рахунок, або ж готівкою. Програми працюватимуть паралельно.

Для тих, хто оформить субсидію від січня, гроші надходитимуть на персональний рахунок в «Ощадбанку». Особисто оформлювати його не треба. – це зробить фінустанова. Вона ж і розраховуватиметься з надавачами послуг. Та відразу за допомоги SMS інформуватиме громадян, скільки їм залишилося доплатити комірного.

«Субсидія – це цільова допомога держави громадянам України, яка має бути використана саме для оплати за спожиті послуги», – наголошує віце-прем’єр-міністр України Павло Розенко.

Тому розпоряджатися зекономленим можна буде лише наприкінці опалювального чи літнього сезонів.

Інший, новий механізм – готівковий. Гроші даватимуть на руки. Це тим, хто оформив допомогу ще торік – до 31 грудня, таких нині – 4 мільйони сімей.

«Тим, хто одержує пенсію, ми синхронізуватимемо це із такими виплатами. Пенсійний фонд, точно таким же способом виплатить і готівкові кошти субсидії. Тим, хто не одержує пенсій, пропонуємо, щоб для них були здійснені банківські грошові перекази. Вони мають звернутися за результатами в березні у будь-яке банківське відділення, пред’явивши ідентифікаційний код та паспорт», –розповів директор Департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Таким чином намагаються перевірити та порівняти, який метод працює краще.

«Громадянин, який буде розуміти, що витрачає власні кошти із власної кишені, буде й більш ефективно використовувати енергетичні ресурси. Тобто, за підсумками роботи цих двох систем, нам треба буде провести достатньо серйозну аналітичну роботу», –наголосив Музиченко.

Однак, є певні побоювання, що люди, які отримали гроші на руки, витратять їх не на сплату комірного.

«Якщо ви заборгували за два місяці, вас позбавлять цієї субсидії», – зазначає експерт із питань ЖКГ Олександр Сергієнко.

Працюватиме готівкова та безготівкова форми видавання цієї фінансової допомоги до весни. У травні уряд має вирішити, який шлях ощадливіший.


                         



Коментарі