Економіка України
Подобається

Кожен п’ятий українець отримає надбавку. Яких змін очікувати уже в 2019 році

14/12/2018
Кожен п’ятий українець отримає надбавку. Яких змін очікувати уже в 2019 році

З приходом нового року на українців чекають і нові соціальні стандарти, в тому числі і зростання зарплат. У січні 2019 го кожен п'ятий українець отримає надбавку до зарплати в розмірі 4,3-11%, але при цьому середні доходи знову значно опустяться. В кінці 2019-го заробітні плати можуть наблизиться до позначки в 12 тис. грн.

Що з мінімалкою

Середня зарплата в 2019-му – 10 395 грн.

Мінімальна зарплата в 2019-м – 4173 грн.

В Україні в наступному році середня зарплата може скласти 10 395 грн, такі оцінки опублікувало Мінекономрозвитку в консенсус-прогнозі за грудень. Інфляція в 2019-м, нагадує аналітик Єгор Комов, складе 9%. При цьому в середньому в цьому році заробітна плата буде на рівні 8,8 тис. грн. Зростання до 10,4 тис., вважає експерт, дозволить не тільки компенсувати інфляцію, але і збільшити реальні доходи населення.

"Базовий прогноз на даний момент – зростання середньої заробітної плати в наступному році на 15%. Ця цифра закладена в консенсус-прогнозі. Вона відповідає реаліям і в принципі, думаю, нікого не дивує", – пояснює аналітик.

Після того, як мінімалка з січня 2019 го збільшиться з 3723 до 4173 грн, кожен п'ятий офіційно працюючий отримає надбавку від 173 до 450 грн (залежно від рівня заробітної плати)

Як будуть зростати доходи за три роки

У консенсус-прогнозі МЕРТ припускають, що в 2020 році середня зарплата складе 11,4 тис. грн, а в 2021-м – 14,2 тис. Прискорення динаміки зростання через два роки пояснюється з розрахунками на більш успішну економічну ситуацію в країні. Так, в основному прогнозі МЕРТ закладено поетапне збільшення зростання ВВП з 2,9% до 3,9% за рік. Це, в тому числі, відобразиться і на розмірі заробітних плат.

"Якщо все буде тривати такими ж темпами, в найближчі три роки я б не сказав, що будуть особливі скачки. Щоб платити більше, бізнес повинен заробляти більше. Підприємства швидше закриються, ніж працюватимуть собі в збиток. Тому, думаю, що зростання в середньому на 15-20% в рік збережеться ", – прогнозує Олександр Білоус.

Щоб зростання заробітних плат в Україні значно прискорилося, необхідно переглянути розмір мінімалки і збільшити його хоча б до рівня фактичного прожиткового мінімуму для працездатного (вже зараз це близько 4,2 тис. грн), запустити кредитування бізнесу для того, щоб у підприємств був ресурс для інвестицій в розширення і модернізацію, створити умови для залучення інвестицій і виходу на нові світові ринки, вивести ринок праці з тіні.


                         



Коментарі