Головні Новини
Подобається

Коли і на скільки для українців піднімуть тарифи на електроенергію

14/12/2018
Коли і на скільки для українців піднімуть тарифи на електроенергію

Наступного року в Україні має запрацювати вільний ринок електроенергії. Держава більше не буде стримувати тарифи для населення, а це означає, що вони неминуче поповзуть вгору.

1 липня 2019 року набудуть чинності норми закону «Про ринок електроенергії», які передбачають, що тарифи на світло будуть розділені на дві складові і формуватимуться за ринковими принципами. Це означає, що ціни у сфері електроенергетики визначатимуться ситуацією на енергетичній біржі.

«Із 2019 року всі енергопостачальні компанії зобов’язані відокремити свою діяльність з розподілу електроенергії від інших видів діяльності вертикально інтегрованого підприємства (обленерго), в тому числі й шляхом створення електропостачальника», – заявила глава Національної комісії, що здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) Оксана Кривенко.

Таким чином замість одного договору з постачальником електроенергії буде два договорити, і тариф, відповідно, теж буде складатися двох частин – послуги з постачання і, власне, сама електроенергія.

Окрім того, реформа передбачає, що населення буде прирівняне до другого класу промислових споживачів, а отже, і платити за електроенергію буде стільки ж. Зараз, як відомо, завдяки так званому перехресному субсидіюванню тарифи для побутових споживачів є нижчими за ринокві, оскільки за них фактично переплачує промисловість.


                         



Коментарі