Головні Новини
Подобається

В Україні можуть заборонити термометри. Що потрібно знати

05/08/2018
В Україні можуть заборонити термометри. Що потрібно знати

Україна може відмовитися від ртутних термометрів, лампочок та інших товарів, в яких міститься ртуть або використовується при їх виробництві.

Міністерство екології та природних ресурсів України ініціювало громадські обговорення законопроекту "Про ратифікацію Мінаматської конвенції про ртуть".

Мінаматська конвенція про ртуть була прийнята в 2013 році. Вона носить ім'я японського міста Мінамата, де в 1956 році ртуттю отруїлися майже 2 тисяч осіб, багато з них померли. Отруєння викликало хворобу Мінамати – синдром ослаблення зору і слуху, а в тяжких випадках – параліч і порушення свідомості, причиною якого є отруєння органічними сполуками ртуті. Вперше була виявлена ​​в Японії в 1956 році через діяльність хімічного заводу Chisso.

Заступник міністра екології та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції Микола Кузьо зазначив, що конвенцію підписало близько 130 країн, 94 країни – ратифікували. На сьогодні документи по ратифікації в Україні знаходяться на внутрішньому урядовому узгодженні.

Основні положення конвенції стосуються поступової заборони виробництва деяких приладів з вмістом ртуті, а також обов'язкового припинення її видобутку. Йдеться перш за все про люмінесцентні лампи з вмістом ртуті, неелектронні вимірювальні прилади (в тому числі термометри і барометри), деякі медичні препарати. Для окремих продуктів, які не мають екологічно безпечних аналогів – встановлені винятки.

Також обмеження торкнуться і виробництва цементу, застосування хлор-лужних технологій і роботи вугільних ТЕС, діяльність яких пов'язана з викидами ртуті.


                         



Коментарі