Економіка України
Подобається

Зростання кількості зайнятого населення: де і кому платять найбільше

01/08/2018
Зростання кількості зайнятого населення: де і кому платять найбільше

Вперше за 5 років в Україні зросла чисельність зайнятого населення. Вона збільшилася на майже 150 тис.осіб, заявив в.о. Голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко. 

За підсумками першого півріччя 2018 року, ринок праці стабілізується. Але проблемою української економіки є велика частка тих, хто працює у “тіні” – таких майже 22%. Максимальний розмір допомоги з безробіття, яку надає Державна служба зайнятості, складає трохи більше 7 тис. грн.

Водночас, за словами Ярошенко, найвища середня зарплата по країні сплачується у Києві – понад 13,5 тис. грн. Далі йде Донецька, Київська та Дніпропетровська області із зарплатою у понад 9 тис.

Найбільша кількість безробітних серед юристів та економістів

За ними Закарпатська та Івано-Франківська області. Це не ті зарплати, які можуть втримати кваліфікованого спеціаліста, зауважив експерт.

“Зовсім мізерна зарплата у медичних сестер, водіїв, швачок. В охороні здоров'я зарплата за статистикою 5447 грн. В освіті – 6958 грн. Адміністрування, обслуговування – 7024 грн.”, – повідомив Ярошенко.

Ярошенко додав, що найбільше платять в Україні працівникам галузі фармацевтики, фінансових та страхових напрямків, а також працівникам сфери ІТ. Він також зауважив, що найбільша кількість безробітних, які перебувають на обліку у службі зайнятості, це дипломовані юристи та економісти.

Керівник експертно-аналітичного центру Міжнародного кадрового порталу HeadHunter Україна Катерина Криворученко назвала топ-5 сфер з найвищою конкуренцією у І півріччі 2018 року. Це вищий менеджмент, видобуток сировини, початок кар’єри, студенти, юристи та мистецтво, медіа, розваги. Ці сфери були конкурентними і минулого року.

“Конкуренція – це співвідношення кількості резюме до кількості вакансій. Вона тримається на рівні 3,4. Протягом І півріччя 2018 року на одну вакантну пропозицію претендувало від 3 до 4 осіб. Якщо дивитися на цей період у 2017 році, конкуренція була трохи нижчою. Зараз вона не падає”, – зазначила Криворученко.

Президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник зазначив, що Україна  не може забезпечити працівникам робітничих спеціальностей таку зарплату як за кордоном.

У Держслужбі зайнятості констатують кваліфікаційно-професійний дисбаланс українського ринку праці

Різниця настільки значна, що українцям за будь-яких умов вигідно їхати на заробітки. 


                         



Коментарі