Економіка України
Подобається

“Жорсткіші правила позбавлення субсидій”: Як українці платять за комуналку

22/07/2018
“Жорсткіші правила позбавлення субсидій”: Як українці платять за комуналку

Люди краще платять за ті блага, яких їх можуть швидко позбавити, – це електроенергія і вивезення сміття.

Із закінченням опалювального сезону українці починають краще платити за "комуналку", адже непідйомні для багатьох суми в платіжках зменшуються за рахунок витрат на опалення, а субсидії отримують далеко не всі. При цьому багато хто намагається погашати накопичені за зиму борги.

Згідно з даними Держслужби статистики, цей рік не став винятком. При цьому підтяглися регіони, які раніше відставали.

Цього року набагато краще стали платити в Києві і набагато гірше – в Луганській області, де йде війна.

 З 1 травня 2018 року діє нова програма житлових субсидій, тож ми розпитали фахівця, кому потрібно буде звернутися до органів соцзахисту для переоформлення субсидії, в яких категорій населення можуть виникнути складнощі із оформленням пільг, кому можуть відмовити у субсидії тощо.

У Луганській облдержадміністрації пояснили, що за "комуналку" платять найгірше в прифронтових районах, де погано з роботою, і люди надовго їдуть на заробітки, залишаючи порожні квартири. Субсидії при цьому не оформляють. А ось в Києві багатьом допомагає розрахуватися держава, адже люди все більше звертаються по держдопомогу і, отримавши її, своєчасно оплачують свою частину витрат на "воду, газ і світло", повідомили в профільному департаменті столичної адміністрації.

У розрахунках за видами послуг не перший рік зберігається тенденція, що люди краще платять за ті блага, яких їх можуть швидко позбавити, – це електроенергія і вивезення сміття. Останнє виявляється насамперед у невеликих містах, де мало багатоповерхівок і багато приватного сектора. 

У порівнянні з минулим роком на друге місце за рівнем оплати вийшла найдорожча послуга – опалення та подача гарячої води, за них розрахувалися понад 95% споживачів.

Українці чекають платіжки з острахом. Тим часом у «високих кабінетах» не приховують, що серйозні зростання ще попереду. 

Експерти з ЖКГ кажуть, що на підвищення оплати в цьому році вплинули ще й нові, жорсткіші правила позбавлення субсидій: якщо два місяці не сплатив – держдопомогу втрачаєш автоматично, і відновити її заднім числом неможливо. Тобто як мінімум за поточний місяць, в якому субсидія втрачена, доведеться платити повністю.

"Влада ввела своєрідний "батіг" – люди зрозуміли, що вигідніше десь заощадити, але за "комуналку" розрахуватися. Саме тому маємо повсюдне зростання рівня оплат. Як і раніше, люди добре платять за ті послуги, які втратити легко, а відновити важко і дорого, – це електроенергія. Адже в селах автовишка з монтерами приїжджає при заборгованості в 200-300 грн", – пояснив експерт в сфері ЖКГ Андрій Нікончук.

Втім, експерт впевнений, що тендеція до поліпшення оплати компослуг триватиме не довше, ніж до нового опалювального сезону. Причина – багато людей, які не мають офіційних доходів, втратять субсидії через те, що Мінсоцполітики збільшив їхні умовні доходи, виходячи з яких нараховується держдопомога (з двох до трьох мінзарплат), плюс урізав для всіх норми споживання газу та струму на опалення.

За оцінками Мінсоцполітики, без субсидій можуть залишитися близько 20% тих, хто їх отримував, – це понад 1 млн домогосподарств. З урахуванням того, що в Україні близько 15 млн домогосподарств, рівень оплати за ЖКП може впасти на 5-6%.


                         



Коментарі