Економіка України
Подобається

Монетизація субсидій: Як отримати грошову винагороду за зекономлені енергоресурси

19/07/2018
Монетизація субсидій: Як отримати грошову винагороду за зекономлені енергоресурси

В Україні другий рік поспіль будуть монетизувати зекономлені субсидії. Щоправда, це стосується лише тих громадян, які мають індивідуальне опалення, лічильники та опалюють житло газом чи електроенергією.

Заяви потрібно буде подати до 1 вересня.

Відповідні заяви про грошові компенсації потрібно подати до 1 вересня до управління соцзахисту. 

Як і торік, під монетизацію підпадають зекономлені 150 кіловат електроенергії чи 100 кубометрів газу. Саме їхню (лише те, що зекономили) вартість і компенсують.

До 1 липня підприємства-виробники чи підприємства-виконавці послуг з газо-, та електропостачання в паперовому та електронному вигляді надали підрозділам з питань соціального захисту населення списки енергоощадних субсидіантів із зазначенням суми невикористаної державної допомоги.

Інформацію про наявність економії кожен отримувач субсидії може відстежити у своїй платіжці або ж можна звернутися до постачальника газу чи електроенергії.

Відкриття рахунку в банку, як і вибір самої уповноваженої банківської установи, через які проводяться виплати соціальних допомог та пенсій, або у відділеннях "Укрпошти", субсидіант здійснює самостійно. На момент подачі заяви рахунок в банку повинен бути уже відкритим. При цьому в містах виплати здійснюватимуть виключно через банківські установи, а в сільській місцевості – через банки або пошту за вибором отримувача.

Нагадаємо, виплата "живих" грошей у рамках проекту з монетизації частини зекономлених субсидій здійснюється цьогоріч удруге. Це перший крок переходу до повної монетизації пільг і субсидій. Торік грошову винагороду за зекономлені енергоресурси отримали 1 мільйон 755 тисяч українських родин.

Директор департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики відповів на запитання щодо субсидій.

Щороку кількість отримувачів субсидій зростає. 2014-го їх було менше двох мільйонів сімей, зараз понад 8 мільйонів. В Мінсоцполітики запускають перевірки. Спеціальні комісії можуть завітати до будь-якого пільговика і позбавити його знижки, якщо той порушив умови її отримання.


                         



Коментарі